Auli kirke

Auli kirke

Bakgrunn
Auli kirke ligger ved Auli gård, som finansierte byggingen og gav grunn, i motsetning til tettstedet Auli (eller Aulifeltet eller Søndre Auli), som ligger ved Tandbergfjellet. En slik plassering og finansiering var vanlig i gamle dager, men denne kirken ble bygget i 1904–1905 (førstnevnte år står på vindfløyen i spiret) og ble innviet 23. januar 1907. Nå viser det seg imidlertid at det lå en middelalderkirke et par hundre meter unna denne, på samme gårds grunn. Den ble trolig nedlagt omkring reformasjonen.

Kirken på Auli omtales ofte som kapell, og det kan se ut som den tidligere var anneks til Udenes. Nå har imidlertid Auli eget sogn som også omfatter Klodsbodding kapell. Ifølge Norges kirker (1969) har folket på Auli gård stått for vedlikeholdet; det er ukjent for undertegnede om dette forsatt er tilfellet.

Kirkebygg
Dagens Auli kirke er en tømret langkirke tegnet av Hjalmar Welhaven og med 135 plasser. Det vil si: Skip og kor er laftet, men tårnet er i bindingsverk. Orienteringen er fra nord-nordvest til sør-sørøst, altså med tårn og inngang i førstnevnte retning og kor i sistnevnte.

Interiør og inventar
Koråpningen er rundbuet, og gulvnivået er det samme i skipet og i koret. Ifølge kirkeleksikonet har Anne Lise Knoff laget altertavlen i 1978. Motivene som omtales, omfatter imidlertid både altertavlen og to andre bilder på korveggen (av en kirke og av Maria med barnet). «Norges kirker» skildrer noe som kan ligne på dagens altertavle, men litt avvik i fargene kan bety at kirken tidligere hadde en annen tavle med kors som så ble byttet ut. Ifølge «Norges kirker» skal tavlen ha innskriften «Salige ere de som hungre og tørste efter Rætferdighed thi de skulle mættes» (fra Bergprekenen, Matt 5, 6). Det har ikke dagens tavle. Enten dreier det seg altså om to forskjellige tavler, ellers må innskriften ha blitt overmalt.

Trolig har det vært gjort om noe på inventaret også ved at prekestolen er byttet ut. Dagens prekestol er forskjellig fra den som er skildret i «Norges kirker». Døpefonten (åttekantet kum og søyle, med kors under spissbuer på sidene) ser imidlertid ut til å være den samme som er skildret i 1969.

Om orgelet foreligger det motstridende opplysninger. Ifølge kirkeleksikonet fikk kirken et mekanisk orgel bygget av Olaf Hansen i Vestby i 1985, formodentlig til erstatning for det harmoniet som er omtalt i «Norges kirker». Mot dette hevder orgelregisteret at orgelet er bygget av Norsk Orgel- og Harmoniumfabrikk i 1987. Kirkeklokkene er fra 1821 (Erich Schmidt) og 1905 (Olsen & søn).

Kirkegård og omgivelser
Kirken står helt vest på kirkegården. Øst for kirken står et servicebygg.

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden