Aurskog kirke

Aurskog kirke

Bakgrunn
Aurskog kirke ligger i østre utkant av Aursmoen. Det har vært kirkested her siden middelalderen, og den gamle kirken var viet til den hellige Margareta. Denne ble avløst av en tømret kirke i ca. 1617. Disse to kirkene stod på vestsiden av fylkesvei 1474, formodentlig nord for der kapellet nå står.

Aurskog kirke før hvitmaling
Fra før kirken ble hvitmalt. Foto: Christian Christensen Thomhav, fra Riksantikvarens Kulturminnebilder.

Kirkebygg
Dagens kirke ble tegnet av Otto Schønheyder, sogneprestens sønn, som vi kjenner fra kirker som Blaker, Sørskogbygda og Nordskogbygda, og oppført av byggmester Günther Schüssler i 1881. Vigslingen drøyde imidlertid til den 2. juni 1882. Kirken er i bindingsverk med utvendig og innvendig panel og hadde ifølge Norges kirker rundt 700 plasser opprinnelig, men i dag opererer Kirkesøk med 580. Kirken har rektangulært skip, korte korsarmer, kvadratisk kor med sakristier på hver side samt vesttårn.

Interiør og inventar
Interiør og inventar er skildret i en viss detalj i «Norges kirker» samt i kirkeleksikonet. Her tar vi bare en rask gjennomgang. Altertavlen som brukes, har et bilde malt av Christen Brun som kopi av Adolph Tidemands «Oppstandelsen» (det mye kopierte alterbildet i Bragernes kirke). I tillegg omtaler «Norges kirker» en renessansealtertavle og en rokokkoaltertavle i tårnet, og Riksantikvaren avbilder en eldre tavle. Likeledes omtales i tillegg til den døpefonten sogneprest Schönheyder gav, to eldre fonter. Også prekestoler er det mer enn én av. Den som er i bruk, er i høyrekant av koråpningen. En annen er ifølge «Norges kirker» i tårnet.

«Norges kirker» og andre kilder omtaler et ti stemmers orgel fra August Nielsen fra 1882. Undertegnede har ikke sett omtale av nyere orgel i denne kirken, så det må vel antas at det gamle orgelet har vært overhalt noen ganger.

Kirkegård og omgivelser
Kirkegården er på den andre siden av fylkesvei 239, og på den står det et gravkapell som ble tegnet av B. Askvig og innviet i 1964. Det har 125 sitteplasser. Alterbildet er et teppe som fremstiller Den gode hyrde, og kapellet overtok i 2009 Grönlund-orgelet (1976) fra Oppegård kirke. Det er blitt ombygget og tilpasset av Matthias Becker. På kirkegården står en minnesmerke satt opp i 1990 over en fra Aurskog som omkom ved senkingen av panserskipet Eidsvold ved Narvik i 1940.

Aur prestegård ligger i nærheten, og det er funnet gravminner fra jernalderen.

Aur prestegård
Aur prestegård

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden