Årdal kirke

Årdal kirke

Bakgrunn
Årdal er det sørligste sognet i Bygland kommune, og dagens Årdal kirke går for å være stedets tredje eller fjerde. Den eldste kirken (trolig en stavkirke) er omtalt i et regnskap fra 1327 og ble muligens avløst av en ny i 1604. (Dette er omtalt av Bjarne Nenseter — se litteraturliste — men ikke i Lokalhistoriewiki.) Denne ble allerede i 1663 vurdert å være i så dårlig stand at den måtte rives. Ny kirke ble oppført i 1660-årene av «Ifuer Snedker». Den ble revet i 1827, og det er ikke bevart annet enn stavene til alterringen fra den.

Kirkebygg
Dagens laftede, åttekantede kirke ble oppført av Anders Syrtveit, som ofte omtales som «Anders kyrkjebyggar», og innviet i 1828. Det dreier seg om en laftet, åttekantet kirke med utvendig panel, og den fikk nytt våpenhus i 1988. Kirken har rundt 200 sitteplasser. Åttekantdelen inneholder skip og kor, og det er sakristi i øst og våpenhus i vest. En takrytter nås fra en trapp i kirkerommets vestende.

Interiør og inventar
Inne i kirkerommet ser stokkene ut til å være flattelgjet. Interiørfargene ble satt av Finn Krafft i 1950-årene. Gulvet i korpartiet (i østenden av kirken) ligger to trinn høyere enn skipets gulv. Mot korets østvegg står et prekestolalter, men det finnes også en nyere prekestol i sør (fra ca. 1930). Døpefonten står foran alterringen.

Ifølge kirkeleksikonet har Årdal kirke et hammondorgel fra 1975 og én enkelt kirkeklokke, som sies å være støpt av Hans Mo i Kristiansand i 1805.

Kirkegård og omgivelser
Kirken er omgitt av sin kirkegård der den ligger på vestsiden av riksvei 9 ned mot Byglandsfjorden, og ved parkeringsplassen på nordsiden står et bygg som kan tenkes å være redskapshus, servicebygg eller bårehus. På kirkegården er minnebautaer over Johannes Skar og eidsvollsmannen Eivind Lande. Det største kirkegårdsstykket (og den største parkeringsplassen) ligger imidlertid på østsiden av riksveien.

Årdal er fortsatt eget sogn, mens de tre andre sognene i Bygland — Bygland, Sandnes og Austad — ble slått sammen til ett sogn i 1997.

Kilder og videre lesning: