Elgå kirke

Elgå kirke

Røros kobberverk startet sin virksomhet i 1644. I 1739 ble det anlagt smeltehytte på vestsiden av Femunden, og på østsiden ble det bygget sagbruk som skulle betjene smeltehytta. Det sies at plasseringen var gjort med tanke på, og bidro til, å få mer av Femundsmarka tilbake på norske hender etter grensereguleringen i 1751.

Elgå fikk hjelpekirkegård i 1855, og en skolestue med kirkesal i 2. etasje ble kirkeviet 12. mars 1879 (skolen ble innviet i 1883). Bygget ble etterhvert nedslitt, og ny skole ble tatt i bruk i 1925. I 1938 ble det besluttet å bygge nytt kirkebygg. Det gamle bygget ble da tatt ned og gjenoppført på Flanderborg på Røros.

Det strømmet på med pengegaver og dugnadsinnsats. Kapellet ble tegnet gratis av arkitekt Simen Øien, og byggingen ble ledet av byggmester Gustav Knutsen. Kapellbygging startet rundt krigsutbruddet, men det sies at den stoppet opp pga. konflikt mellom kirken og NS. Etter fredsslutningen ble nye kalkyler utført, byggingen fortsatte, og det nye kapellet ble innviet den 7. juli 1946.

Kapellet, som i våre dager tituleres som kirke, er en laftet langkirke. Kirken har rektangulært skip, rett avsluttet kor og sakristi i forlengelsen av dette samt vesttårn. Sakristiet har utgang østover.

Altertavlen ble overtatt fra den gamle kirkesalen. Den ble malt av Thorolf Holmboe i 1909 og viser Jesus med hyrdestaven. Prekestolen er laget av Sigmund Husdal og malt av Margrethe Kolbu. Mønsteret sies å være etter en gammel dør i distriktet. Husdal har også laget de tre korsene oppå altertavlen. Også kirkeklokken ble overtatt fra gamlekirken. Den ble støpt i Christiania på 1880-tallet, men sprakk ved første ringing. Ny klokke ble innkjøpt, også den fra hovedstaden. Kirken fikk lysarmatur på 1970-tallet, orgel i 1979 og høyttaleranlegg med teleslynge i 1986.

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden