Granvin kirke

Granvin kirke

Bakgrunn
Granvins kirkested er ved Storegraven (gnr. 102), øst for Granvinsvatnet. Middelalderkirken er første gang nevnt i 1306. Det var en stavkirke med svaler rundt hele. Skipet ble utvidet vestover med en tømret del i 1690–92. Kirken forfalt og ble revet like etter kirkesalget i 1723, og i 1726 ble det som er blitt til dagens kirke, oppført. Den ble ombygget i 1853 og kjøpt tilbake av menigheten i 1857. Kirken ble restaurert i 1911 og ble fredet i 2012. Den har 350 sitteplasser.

Kirkebygg
Granvin kirke er en laftet langkirke med takrytter ved vestenden av skipets møne. Den har våpenhus i vest, og koret er rett avsluttet og har sakristi i forlengelsen. Det fra 1926, tilsynelatende i bindingsverk.

Granvin kirke

Interiør og inventar
Skipet har gallerier langs vest- og nordveggene. Kirken har markant korskille med portalaktig åpning i midten, og korgulvet er hevet to små trinn over skipets gulv. Rankene på korets fondvegg og diverse andre steder ble malt av Lars Osa til jubileet i 1926, og Osa malte også bilder av Peter og Paulus på korveggen.

Selve alteret er fra 1909. Det finnes tre altertavler. Den som er i bruk ved alteret, er snekret av Johannes Kinsarvik i 1909 og har et bilde av Jesus i tempelet som tolvåring malt av Nils Bergslien. De andre tavlene er en katekismetavle av tilsynelatende ukjent alder samt en tavle fra 1600- eller 1700-tallet.

Prekestolen står i skipets sørøsthjørne og har oppgang fra koret. Evangelistbildene er utført av Lars Osa. Klebersteinsdøpefonten er fra middelalderen, og i tillegg finnes en dåpsengel som visstnok skal stamme fra Mariakirken i Bergen. Kirken har hele fem klokker: Klokke A er fra tidlig middelalder, klokke B fra sen middelalder og klokke C fra uspesifisert middelalder. Klokke D og klokke E er støpt av Olsen Nauen i 2001. Et harmonium fra 1907 ble avløst av et Jørgensenorgel i 1960.

Granvin kirke

Kirkegård og omgivelser
Kirken står nederst på kirkegården, i dens sørvestre hjørne mot riksvei 13 og Granvinsvatnet. På kirkegården er blant annet et krigsminnesmerke.

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden