Os kirke

Os kirke

Bakgrunn
Middelalderkirken på Os (gnr. 55) var sannsynligvis en stavkirke, og den ble avløst av en tømmerkirke i 1624. Denne stod til dagens kirke var ferdig oppført like sørvest for den i 1870. Kirkebyggingen var ikke uten komplikasjoner. Christian Christie leverte tegninger i 1866, men byggekomiteen forlangte endringer som Christie ikke ville godta. Oppdraget gikk til Ole Vangberg, men hans tegninger ble sterkt kritisert av Jacob Wilhelm Nordan og Nicolay Nicolaysen, og først etter en rekke endringer ble de godkjent. Kirken ble oppført av Vangberg og vigslet den 23. august 1870.

Kirkebygg
Os kirke er en laftet langkirke med 600 sitteplasser. Den har vesttårn, og det polygonalt avsluttede koret er flankert av små sakristier.

Interiør og inventar
Søylerader og forskjeller i himlingen får kirkerommet til å fremstå som treskipet. Det er orgelgalleri i vest, og i øst åpner koret seg mot skipet i sin fulle bredde. Korgulvet er hevet tre trinn over skipes gulv. Interiørfargene er fra en restaurering i 1970 da veggene ble avlutet.

Altertavlen skal være snekret av O. Johnsen etter forbilde av altertavlen i Gjerstad kirkeOsterøya. Bildene er malt av Johan Ludvig Losting. Hovedbildet har en kristusfigur som ser ut til å være inspirert av Bertel Thorvaldsens kjente statue, og på predellaen er et lite nattverdsbilde (i kopi etter Leonardo). Bernhard Greve står bak glassmaleriene i kornvinduene (1962). Altertavlen fra gamlekirken henger på ølstveggen i nordre sideskip.

Prekestolen og døpefonten er begge snekret av Vangberg. Prekestolhimlingen er overført fra gamlekirken, mens den gamle prekestolen er på prestegården. Kirken har et Jørgensen-orgel fra 1958, og de to klokkene støpt i hhv. 1870 (Bochumer Verein) og ca. 1400.

Universitetsmuseet i Bergens har enkelte gjenstander fra gamlekirken, så som en en middelalderdøpefont med figurskulpturer og en rekke malte vindusruter.

Kirkegård og omgivelser
Kirken står i kirkegårdens sørøstre hjørne. På kirkegården er blant annet to minnesmerker over syv russere og 27 serbere som ble lagt i massegraver under krigen. Vest for kirken står et bårehus, og mot den ene veggen er det hengt opp noen gravplater fra 1800-tallet. I 1993 ble det innviet gravplass ved Kuventræ, litt utenfor tettstedet.

Kilde og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden