Sandvikskirken

Sandvikskirken
Foto: Petr Šmerkl, fra Wikimedia Commons

Bakgrunn
Sandviken tilhørte opprinnelig Åsane i Hamre prestegjeld, men ble fra 1750 Korskirkens landsogn. I 1874 ble Sandviken utskilt som eget prestegjeld, og to år senere ble området innlemmet i Bergen kommune. En begrenset arkitektkonkurranse mellom Conrad Fredrik von der Lippe, Giovanni Müller og Ernst Norgrenn ble vunnet av sistnevnte. Han døde imidlertid i 1880, før kirken var ferdig, og arbeidet ble fullført av hans assistent Schak Bull. Kirken ble vigslet den 30. desember 1881.

Kirkebygg
Sandvikskirken er nygotisk langkirke i tegl forblendet med gneis. Stilmessig er den ikke helt ulik Bragernes kirke, som også er tegnet av Norgrenn, men drammenskirken er ikke forblendet med stein. Kirken har vesttårn, og koret er polygonalt avsluttet og flankert av sakristier. Det søndre sakristiet ble utvidet så det ble likt det nordre, i 1903. I 1917–18 ble så begge sakristier utvidet etter planer av Caspar Hassel. Antall sitteplasser oppgis av Kirkesøk til 500.

Interiør og inventar
Det er orgelgalleri i vest. I øst åpner koret seg mot skipet i sin fulle bredde, og korgulvet er hevet tre trinn over skipets gulv. Altertavlen er en slags baldakinkonstruksjon med et krusifiks foran (modellert av Sofus Madsen, støpt av Thorvald Olsen). Både prekestolen og døpefonten er åttekantet. Orgelet er et Olsen & Jørgensen-orgel fra 1920, og det finnes også et kororgel fra Bruno Christensen fra 1991. Kirken har to stålklokker fra Bochumer Verein.

Kirkegård og omgivelser
Det er ikke kirkegård ved kirken.

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden