Tyssedal kirke

Tyssedal kirke
Industristedet Tyssedal er omtrent seks kilometer nord for Odda by på østsiden av Sørfjorden. Industriutviklingen begynte tidlig på 1900-tallet, men kirken kom først i 1960-årene.

Tyssedal kirke ble tegnet av Aksel Fronth, oppført i 1964–65 og vigslet den 4. april 1965. Det er en naustformet langkirke med 190 sitteplasser. Kirken har (ikke minst i kjelleren) en rekke andre rom, så som kjøkken, møterom, garderobe mm., og kan vel med det kalles arbeidskirke. Inngangspartiet er i sørøst og koret i nordvest, og det bratte saltaket går omtrent frem til alterpartiet, mens taket nordvest for dette er flatt.

I koret er området innenfor alterringen hevet et par trinn. Galleriet ved inngangen strekker seg over våpenhuset.

Altertavlen har form av en billedvev på fondveggen med trekanter og lysstråler. Den er laget av Grethe Lein Lange. Prekestolen kan vel egentlig kalles en lesepult. Den firkantede døpefonten er av prikkhamret granitt. Kirkerommet er møblert med løse trebenker. Orgelet er ifølge «Norges kirker» av ukjent fabrikat (!), mens det ifølge kirkeleksikonet er bygget av Bruno Christensen i 1970. Det finnes også et piano fra Jacob Knudsen i Bergen, og «Norges kirker» nevner også et harmonium.

Det er ikke gravplass i Tyssedal. Berjaflot i Odda benyttes.

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden