Fjørtoft kirke

Fjørtoft kirke
Foto: Max Ingar Mørk, fra Kulturminnebilder.no

Bakgrunn
Fjørtoft har hatt kirke noen hundre år, uten at det synes helt klart hvor lenge. På 1600-tallet var Fjørtoft kapellsogn, og dette vedvarte til 1914, da Fjørtoft ble fullverdig sogn utskilt fra Haram. Kirken ble i 1659 beskrevet som en liten og lav tømmerbygning med torvtekke. Den ble tilbygget kor og skriftehus i 1759, begge i lafteverk. Det kom vigslet gravplass på Fjørtoft i 1810. Før dette skjedde begravelser ved Haram kirke, men det skal ha funnet sted begravelser på Fjørtoft også i eldre tid, og det har vært funnet svært gamle graver.

Kirkebygg
Dagens kirke ble tegnet av Henrik Nissen og oppført litt til side for den gamle tømmerkirken ved byggmester Knut Stokkeland. Den ble vigslet den 22. november 1878. Det er en langkirke i tre med 200 sitteplasser. Den har vesttårn, og koret er rett avsluttet og flankert av sakristier.

Interiør og inventar
Inne i kirken er det orgelgalleri i vest. Kirkerommet er preget av takstoler med en spesiell variant av strekkfisker. Koret åpner seg mot skipet i sin fulle bredde, og korgulvet er hevet to trinn over skipets gulv. Det er korskille i form av en lav skranke på hver side av midtgangen.

Inventaret var nytt med kirken i 1878. Til å begynne med ble det brukt et kors til altertavle. Så kom et kristusbilde som nå henger på østveggen sør for koråpningen. Nåværende alterbilde ble malt av Jonas Peson i 1939. Også det er et kristusbilde, og teksten lyder. «Sjå, eg stend for døra og banker på.» I vinduene nærmest koret i skipets langvegger er glassmalerier fra 1953.

Prekestolen er til venstre for koråpningen og har oppgang gjennom veggen fra sakristiet. den er i likhet med døpefonten fra 1878. Det er også den ene kirkeklokken, mens den andre er fra 1520. Ifølge Norsk orgelregister og kirkeleksikonet har kirken et Vestre-orgel fra 1956.

Kirkegård og omgivelser
Kirken står på søndre del av kirkegården.

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden