Indre Herøy kirke

Indre Herøy kirke

Bakgrunn
Herøys gamle kirkested var på Herøya, der en steinkirke fra 1100-tallet i 1859 ble avløst av en tømmerkirke. I 1916 ble imidlertid sognet delt, og hovedkirken ble flyttet til Fosnavåg, samtidig som nytt kirkested ble opprettet i Stokksund på Gurskøya. Her ble Indre Herøy kirke oppført og vigslet i 1916. Kirken er tegnet av byggmester Ole Havnæs fra Ålesund.

Kirkebygg
Indre Herøy kirke er en langkirke i tre med 375 sitteplasser. Kirken har østtårn omgitt av to utbygg (trappehus?) med gavlretning vinkelrett på hovedaksen. Skipet er rektangulært, og koret i vest er rett avsluttet og omgitt av sakristier.

Interiør og inventar
Innvendig er det orgelgalleri innenfor inngangen, og søylerekker og forskjeller i takhimling gir kirken et treskipet preg. Korgulvet er hevet tre trinn over skipets gulv, og koret åpner seg mot skipet i sin fulle bredde. Koråpningen er rundtbuet, og det samme gjelder buegangene langs søylene i kirkerommet. Mørk kontrastfarge på søyler kan minne litt om nygotikken, men fargeskjemaet i rommet bryter med med det preget.

Alterbildet (1921) er malt av Even Ulving og viser Jesus som gir seg til kjenne for Maria Magdalena etter oppstandelsen. Prekestolen står til høyre i korbuen og er i likhet med døpefonten på alder med kirken. Orgelet (20/II + P) er bygget av Vestre orgelfabrikk i 1966. Kirkeklokken er støpt ved Laxevaags Værk i 1890.

Kirkegård og omgivelser
Det er ikke kirkegård ved kirken, men området er parkmessig behandlet. Sørøst for kirken står et krigsminnesmerke, et minnesmerke over Sevrine Klungsøyr og et minnesmerke over dem som omkom da MS Pels forliste i Vestisen i 1952. Digitalt museum avbilder et krigsminnesmerke ved en kirkegård, men det er uklart for undertegnede hvilken kirkegård det dreier seg om. Flussund?

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden