Langevåg kirke

Langevåg kirke
Foto: Max Ingar Mørk, fra Riksantikvarens Kulturminnesøk

Langevåg er kommunesenteret i Sula kommune på Sunnmøre. Dette var tidligere noe av en utkant. Området var en del av Borgund kommune til 1968 og Ålesund til 1977. Det kom fabrikk på 1860-tallet, og folketallet økte jevnt og trutt på 1900-tallet. I dag kan vel Langevåg sies å være en forstad til Ålesund by.

Også kirkemessig har Sula og Langevåg sognet til Borgund. Først fra 1932 ble det avholdt offentlige møter om kirkebygging — i det lokale bedehuset. Etter at Sverre Pedersen en stund var inne i bildet som mulig arkitekt, tilfalt oppdraget Øivin Berg Grimnes, som var byarkitekt i Ålesund. Byggetillatelse forelå i mai 1941, og kirken var under tak i 1942, men så stoppet det opp noen år på grunn av krigen. Kgl. res. forelå i januar 1946, og kirken ble vigslet den 12. juni 1948. Den står på et tomt kalt Steinhaugen.

Langevåg kirke er en langkirke i murstein med et asymmetrisk plassert tårn på sørsiden. Orienteringen er den motsatte av det som er vanlig: Kirken har inngangsparti og våpenhus i øst og kor i vest. Den er oppført primært for liturgiske formål, altså ingen arbeidskirke, men på 1970-tallet ble det innredet rom i kjelleren, og det er et grupperom i tårnet. Antall sitteplasser i kirkerommet er rundt 400.

Innvendig fremstår kirken som treskipet, med søylerader langs de smale sideskipene. Det er orgelgalleri innenfor inngangen, og i motsatt ende åpner koret seg mot skipet i sin fulle bredde. Korgulvet er hevet fire trinn over skipets gulv, og det er en lav skranke på hver side av midtgangen. Et stykke opp på korveggen er et rundt vindu med glassmaleri.

Kirkerommet er relativt spartansk utstyrt, og altertavlen (av Jonas Peson) var visstnok ment å være midlertidig. Prekestolen er til høyre i koråpningen.

Det første orgelet ble kjøpt brukt og varte ikke så lenge. I 1968 fikk kirken et orgel bygget av Vestlandske orgelverksted, men heller ikke det levde opp til forventningene. Dagens orgel er bygget i 2007 av Rieger Orgelbau. De to klokkene ble støpt av Olsen Nauen i 1948.

Kirkegården er sør for kirken og ble tatt i bruk i 1941. Den er siden utvidet.

Langevåg kirke
Foto: Max Ingar Mørk, fra Riksantikvarens Kulturminnesøk

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden