Leikanger kirke

Leikanger kirke
Foto: Max Ingar Mørk, fra Kulturminnebilder.no

Bakgrunn
LeikongGurskøya sognet opprinnelig til Rovde. På midten av 1800-tallet ble det arbeidet for å flytte kirkestedet til Leikong, men dette ble det ingenting av. I stedet ble Leikanger annekssogn (under Herøy) opprettet ved kgl.res. av 23.11.1872 med virkning fra nyttår 1873, og stedet fikk kirke i form av den tidligere Ørskog kirke. Kirken som ble oppført på Sjøholt i 1807, ble nemlig raskt ansett å være for liten der, og ble solgt til Leikanger og vigslet der den 26. januar 1873.

Kirkebygg
Leikanger kirke er en laftet åttekantkirke med 380 sitteplasser (ifølge kirkeleksikonet). Kirken har takrytter mit på åttekantdelen, slik det opprinnelig var, men etter flyttingen og frem til en restaurering i 1960 stod den imidlertid på våpenhuset, ifølge Wikipedia. Våpenhuset er sørvest for åttekantdelen (skipet, om man vil), og mot nordøst har kirken et rett avsluttet kor og sakristi.

Interiør og inventar
Det er orgelgalleri ved inngangen. Koret åpner seg mot skipet i hele sin bredde, og korgulvet er tre trinn høyewre enn gulvet i resten av kirkerommet.

Altertavlen er ifølge kirkeleksikonet laget av Arne Kinsarvik i kopi etter en original. Det står ikke helt klart for undertegnede hvilken original det dreier seg om, men tablåene i midtfeltene fremstiller korsfestelsen og oppstandelsen, og øverst ses Kristian IVs kongemonogram. Prekestolen er fra 1642 og ser ut til å ha allegoriske figurer (bl.a. Spes og Caritas) snarere enn evangelister. Om døpefonten foreligger ingen opplysninger. Klokken skal være fra 1901, og kirken har et Vestre-orgel fra 1959.

Kirkegård og omgivelser
Kirken står i kirkegårdens nordvestre hjørne, og det er parkeringsplass sør for kirkegården.

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden