Mo kirke (Surnadal)

Mo kirke
Foto: Olve Utne, fra Lokalhistoriewiki

Bakgrunn
Mo i Surnadal har hatt bosetning langt tilbake i tid og kirke siden middelalderen. Eldste kjente omtale av «Moe kircke» er riktignok “bare” fra 1589 (Reformatsen). Midt på 1600-tallet ble denne kirken beskrevet som en langkirke i stavverk med svalganger på tre sider. Den fikk et tverrskip nordover i 1648 og senere et nytt våpenhus. Den skal ha hatt en takrytter. I 1703 ble det oppført et sakristi i øst, men i 1727 stod kirken til nedfalls. Den ble erstattet med dagens kirke året etter.

Kirkebygg
Mo kirke er en Y-kirke som ble oppført i 1728, etter tradisjonen av byggmester Erik Jakobsen Holten fra Bøverdalen. Som Y-kirke har den tre fløyer, og koret er i den østre (egentlig mot øst-nordøst). Av de to vestre fløyene var den nordre opprinnelig kvinnefløy og den søndre forbeholdt menn. Det er sakristi i den østre forlengelsen, dåpsventerom i enden av nordvestfløyen og våpenhus i enden av sørvestfløyen. Kirken har sentraltårn, og antall sitteplasser er 205. Kirken har vært pusset opp en rekke ganger, ikke minst i 1867–68 (utvendig) og 1900–01 (interiør). I 1954 og 1962 ble kirken forsøkt tilbakeført mot opprinnelig utseende, uten at full tilbakeføring har vært mulig.

Interiør og inventar
Innvendig er det gallerier i de to vestre fløyene. Koret er som nevnt i østfløyen. Orgelet står på galleriet i enden av nordvestfløyen.

Altertavlen er fra 1685 og er overført fra stavkirken, uten at kunstnerens navn er kjent. Tavlen ble restaurert i 1957 (samt 2010). Bildene i midtfeltene viser Jesus i bønn i Getsemane samt et anakronistisk nattverdsmotiv. Fire mindre bilder på fløyene viser evangelistene, og i fire utskårne mannsfigurer gjenkjenner vi Aron og Johannes (øverst) og Moses og Kristus (nederst). På bekroningen er et dommedagsmotiv.

Prekestolen er fra oppussingen i 1867, da den gamle prekestolen (i barokk stil) ble kastet ut. Stolen henger på hjørnet mot sørvestfløyen. Den gamle prekestolen ble etterhvert solgt til Kristiansund museum og gikk med i brann i 1940. Opprinnelig hadde kirken et dåpshus med døpefont. Dagens døpefont er laget i 1952 av Jon Skjermo etter tegning av Sivert Glærum. I kirken finnes en minnetavle over Kristian Vs besøk i bygda i 1685. Orgelet er ifølge Norsk orgelregister bygget av Vestre orgelfabrikk i 1966.

Kirkegård
Kirken er omgitt av kirkegården. I 1994 ble det funnet en gammel båtgrav ved kirken.

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden