Sande kirke

Sande kirke
Foto: Max Ingar Mørk, fra Riksantikvarens Kulturminnebilder.no

Bakgrunn
Sandsøya er ikke den folkerikeste øya i Sande kommune på Sunnmøre, men her har Sande kirke stått siden middelalderen. Gården Sande (gnr. 66) tilhørte en adelsslekt i 1329, og kirken er omtalt i 1432. Middelalderkirken var en stavkirke som var utvidet til korskirke, ifølge en beskrivelse fra 1700. Kirken ble revet i 1835 og erstattet med en laftet langkirke (vigslet 6.&nbps;november 1836) med smalere kor og sakristi i øst og våpenhus i vest. Denne kirken ble sterkt skadet i storm i 1863 og 1874, og det ble etterhvert besluttet å bygge ny kirke. Arbeidet tok til etter pinsen i 1880 under ledelse av Jon Sefland, og ny kirke ble vigslet den 30. november.

Kirkebygg
Sande kirke er en laftet langkirke med 400 sitteplasser (nesten dobbelt så mange som det er innbyggere på øya). Kirken har rett avsluttet kor med sakristi i forlengelsen, og vest for skipet er et våpenhus. I overgangen mellom våpenhus og skip er en takrytter. Kirken er i sveitserstil og har liggende panel utvendig.

Interiør og inventar
Inne i kirken er laftetømmeret synlig og malt. Det er orgelgalleri i vest og et stykke langs langveggene. Koret åpner seg mot skipet i sin fulle bredde, og korgulvet er hevet tre trinn over skipets gulv. Det er korskille i form av en lav skranke på hver side av midtgangen.

I altertavlen er det tatt utgangspunkt i et alterskap fra rundt 1460. Dette ble i 1880 innarbeidet i en høyere tavle med de gamle dørbildene montert over tablået i det åpne skapet og med nye deler på sidene og øverst. Til jubileet i 1930 var det ønske om å tilbakeføre, men det endte med at Jonas Peson bearbeidet tavlen noe, og hvis jeg har forstått rett, er sidefeltene og toppfeltet fra den anledning.

Prekestolen er på alder med kirken og tilskrives Fredrik Iversen av kirkeleksikonet. Døpefonten sies å ha et 300 år gammelt kobberfat. De to klokkene er fra 1674 og 1916. Orgelet er bygget av Jehmlich Orgelbau i 1986.

Kirkegård og omgivelser
Kirkegården er omgitt av en steinmur, og kirken står i kirkegårdens nordvestre hjørrne. Det er parkeringsplass på nordsiden.

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden