Skodje kirke

Skodje kirke

Bakgrunn, tidligere kirker
Skodje på Sunnmøre har hatt kirke siden middelalderen. «Skodynar kirkio» er omtalt i 1432. Middelalderkirken skal opprinnelig ha vært en lagkirke, men i i 1665 ble den sagt å ha korsformet grunnplan. Skal vi anta at en stavkirke ble utvidet til korskirke på 1600-tallet? Denne kirken ble revet i 1750 og erstattet med en tømret korskirke på det samme kirkestedet. Denne stod til 1859, og dagens kirke stod klar året etter.

Dagens kirkebygg
Skodje kirke ble tegnet av F. Meinhardt og oppført av byggmestrene Gjert lien og Alias Tonning. Det er en laftet langkirke som ble innviet i 1860, og den har ifølge Kirkesøk330 sitteplasser. Kirken har vesttårn (strengt tatt i vest-nordvest), og koret er polygonalt avsluttet og har et sakristibygg i den østre forlengelsen. Uttrykket er nygotikk/sveitser.

Interiør og inventar
Kirken har galeri i vest og et stykke langs langveggene. Koråpningen er tredelt med spissbuer, og korgulvet er hevet tre trinn over skipets gulv. Prekestolen står i høyredelen av koråpningen og har oppgang fra koret.

Altertavlen har en kopi av Adolph Tidemands oppstandelsesbilde i Bragernes kirke, her malt av Christen Brun i 1883. I tillegg er en eldre altertavle (laget av Jakob Giskegaard, bedre kjent som Tavle-Jacob, i 1773) festet i skipets nordøstre hjørne. Kirkeleksikonet har ingen konkrete opplysninger om døpefonten. Orgelet skal være bygget av Heinz Willbrand i 1991. Kirkeklokkene sies å være fra 1200.

Kirkegård
Kirkegården er relativt kupert, og kirken står i den øvre delen av den. Prestegården var i bruk til 2008, og i 2013 var det en diskusjon omkring fremtidi bruk, uten at undertegnede vet hva som kom ut av den.

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden