Stordal kirke

Stordal kirke
Foto: Halvard Hatlen, fra Wikimedia Commons

Bakgrunn
Stordal har hatt kirke siden middelalderen, og en kirke fra 1700-tallet står der den dag i dag og omtales som Stordal gamle kirke eller «Rosekyrkja». Som sognekirke ble den avløst av dagens kirke i 1907, og den har vært eid av Fortidsminneforeningen siden 1908.

Kirkebygg
Dagens Stordal kirke ble tegnet av Jens Zetlitz Monrad Kielland og er en langkirke i tre med 270 sitteplasser. Kirken har vesttårn, og koret er apsidalt avsluttet og flankert av sakristier med litt uvanlig form.

Interiør og inventar
Det er orgelgalleri innenfor inngangen i vest. Koret åpner seg mot skipet i sin fulle bredde. Korgulvet er hevet tre trinn over skipets gulv, og det er korskille i form av en lav skranke på hver side av midtgangen.

Ifølge kirkeleksikonet har kirken altertavle i form av et malt krusifiks av Oskar Sivertsen fra 1907. Et bilde på Kirkesøk viser imidlertid en søyletavle med et kristusbilde og et par lam på toppen. Om prekestolen og døpefonten opplyses bare at de er fra 1907, altså på alder med kirken. Klokken skal være støpt av Bochumer Verein i 1907 og orgelet bygget av Vestlandske orgelverkstad i 1970 (Norsk orgelregister) eller 1971 (kirkeleksikonet).

Kirkegård
Kirken står i kirkegårdens sørøstre hjørne. Det er parkeringsplass på østsiden, og mellom den og kirkegården står et servicebygg.

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden