Vågstranda kirke

Vågstranda kirke

Bakgrunn
Vågstranda sognet fra gammelt av til Veøy og fikk egen kirke i Veøy prestegjeld i 1870. Denne ble oppført av byggmester G. Olsen, som bygget på tegninger laget av J.W. Nordan som tidligere var brukt til oppføring av Fiksdal (1866) og Otrøy (1878) kirker. Kirken ble først laftet i Trondheim og så merket, tatt ned og gjenoppført på Vågstranda.

Kirkebygg
Vågstranda kirke er en laftet langkirke med vesttårn. Det rett avsluttede koret har samme bredde som skipet og har sakristi(er) i den østre forlengelsen. Antall sitteplasser er ifølge Kirkesøk 200. Kirken er pusset opp en rekke ganger og ble omfattende restaurert til hundreårsjubileet i 1970. Da fikk den sakristitilbygget i øst, og ved samme anledning ble sognet overført fra Veøy prestegjeld til Grytten prestegjeld. Noen år tidligere, i 1964, var denne delen av tidligere Veøy kommune blitt en del av den nye Rauma kommune. Den 1. januar 2021 ble Vågstranda overført til Vestnes kommune.

Interiør og inventar
Inne i kirken er det orgelgalleri i vest, og korgulvet er hevet to trinn over skipets gulv. Koråpningen er utpreget nygotisk med spissbuer: en hovedbue med to mindre buer utenfor. Utenfor disse igjen er det i utgangspunktet lettvegger ut til langveggene, men prekestolen har oppgang gjennom den søndre av disse.

Altertavlen er malt av Eilert Balle Lund fra Trondheim. Den består av tre bilder — som et triptykon, men trolig ikke lukkbart. Hovedbildet ser ut til å forestille himmelfarten. Døpefonten er av tre.

Et harmonium fra 1923 ble i 1973 byttet ut med et seks stemmers orgel fra Vestre orgelfabrikk. Kirkeklokken (1870) er støpt av Christian Christensen i Bolsøy.

Kirkegård
På kirkegården står et gravkapell fra 1961.

Kirkebøkene kan studeres her.

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden