Vatne kirke

Vatne kirke

Bakgrunn, tidligere kirker
Vatne var eget kirkesogn i middelalderen. «Watna kirkio» er omtalt i 1432. Etter reformasjonen hørte Vatne til Borgund prestegjeld og fra 1858 Skodje prestegjeld før Vatne prestegjeld ble opprettet ved kgl. res. av 18.3.1866. Vatne kommune ble for øvrig utskilt fra Skodje i 1902 og fusjonert inn i Haram i 1965. Haram var en del av Ålesund kommune fra 2020, før det ble skilsmisse fra 2024.

Det antas at middelalderkirken var en stavkirke, muligens opprinnelig en langkirke som fikk påbygget tverrskip og muligens nytt kor. Den stod øst for Vatnevatnet, og plasseringen ble beskrevet som usentral i 1766. Da hadde faktisk ny kirke blitt oppført på dagens sted noen år tidligere og vigslet den 28. juni 1761. Dette var en tømret korskirke. Den ble etterhvert for liten, og ble avløst av dagens kirke, som ble vigslet den 13. desember 1868.

Dagens kirkebygg
Vatne kirke er en langkirke i tre med 550 sitteplasser. Det er tatt utgangspunkt i tegningene for Skodje kirke. Kirken ble tegnet av arkitekt og byggmester Fritz Meinhardt. Det hender at også Jacob Wilhelm Nordan nevnes i forbindelse med kirken, hvilket kan bety av Nordan korrigerte Meinhardts tegninger. Byggmester var Gustav Olsen. Kirken har vesttårn (egentlig i vest-sørvest) omgitt av våpenhus. Koret er polygonalt avsluttet og har sakristi (fra 1958) i den østre forlengelsen. Utenfra kan kirken se ut som en korskirke med svært korte korsarmer. Møbleringen er imidlertid som for langkirke.

Interiør og inventar
Det er galleri i vest (med orgel) og langs langveggene til utgangene i sør og nord. Koråpningen er tredelt med spissbuer, og prekestolen har oppgang gjennom den høyre (søndre). Korgulvet er hevet tre trinn over skipets gulv, og det er korskille i form av en lav skranke på hver side av midtgangen.

Altertavlen ble skåret av Jacob Sørensen Giskegaard (kjent som Tavle-Jakob) til gamlekirken i 1763. Han skar også prekestol, men den ble ikke tatt i bruk i dagens kirke. Døpefonten er i likhet med prekestolen på alder med kirken. Kirkeklokkene er fra 1939 og 1948, og kirken har ifølge kirkeleksikonet og Norsk orgelregister et Vestre-orgel fra 1952.

Kirkegård
Kirken er omgitt av kirkegården.

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden