Bodø domkirke

Bodø domkirke
Foto: Daniel Vorndran, fra Wikimedia Commons

Bakgrunn
Hålogalands stift (nå bispedømme) ble utskilt fra Trondhjems stift (nå Nidaros bispedømme) i 1804, og i 1952 ble det delt i Nord-Hålogaland og Sør-Hålogaland. Sistnevnte dekker Nordland fylke og har domkirke i Bodø. Denne ble planlagt og oppført etter krigen i forbindelse med delingen av Hålogaland bispedømme, etter at den tidligere kirken gikk med under bombingen av Bodø.

Bodø kirke
Det har vært bosetning i Bodø siden steinalderen, og stedet har hatt bystatus siden 1816. Likevel tok det en god stund før den unge byen fikk kirke. Den ble tegnet av Jacob Wilhelm Nordan og vigslet den 6. januar 1888. Det var en gulmalt, nygotisk langkirke i tre. Den hadde vesttårn med trappehus på hver side, og koret var polygonalt avsluttet. Innvendig hadde den orgelgalleri i vest, og søylerader gav den et treskipet preg med typiske nygotiske snekkerdetaljer. På et bilde som angivelig er fra ca. 1902, hadde kirken et kors snarere enn bilde i altertavlen, men trolig er bildet noe eldre, for ifølge Bodø bys historie fikk kirken i 1899 et alterbilde malt av Christen Brun i kopi etter Carl Blochs bilde Christus Consolator. Denne kirken brant ned da Bodø ble bombet den 27. mai 1940.

Bodø domkirke
I 1946 ble det utlyst en arkitektkonkurranse som ble vunnet av Gudolf Bakstad og Herman Munthe-Kaas med prosjektet «Kathedral». Kirken ble altså oppført for å være domkirke, og den ble vigslet den 14. oktober 1956.

Bodø domkirke er en femskipet basilika med en tverrfløy som igjen har en tverrfløy. Kirken har et skall av armert betong, noe som har gjort det mulig å gjøre den femskipet uten søylerader imellom. Samlet lengde er 55 meter, hvorav koret 16. Hovedskipet og koret har samme bredde, 8 meter, og skipenes samlede bredde er 20 meter. Hovedskipet er 16 meter høyt. Kirken har frittstående klokketårn (kampanile). Lengdeaksen går fra sørvest til nordøst. Hovedskipet har saltak, mens sideskipene har pulttak og sidefløyene valmtak. Kirken er nokså enkel (eller ren og ryddig) utvendig. Antall sitteplasser sies å være 900+ 300.

I domkirken, parallelt med koret, er et olavskapell (til minne om Olav den hellige), og under koret er en krypt som opprinnelig ble oppført som gravkapell. Bygget har ellers noe av arbeidskirkens funksjonalitet med menighetssal, konfirmantsal, kjøkken og kontorlokaler.

Interiør og inventar
Kirkerommet fremstår som lyst og luftig. Som nevnt er det ikke søylerader mellom skipene, men det er klerestorievinduer over hvert av sideskipene. Både hovedskipet og sideskipene har tønnehvelv (eller deler av slikt). Det er korskille i form av et relativt åpent gitter med en kalvariegruppe (laget av Kristofer Leirdal og Tone Thiis Schjetne). Koret åpner seg mot skipet i sin fulle bredde, og korgulvet er hevet tre trinn over skipets gulv. Det fremstår ikke som en dramatisk høydeforskjell — kanskje på grunn av dimensjonene. Fondveggen i koret har vindu med glassmalerier opp til taket (av Aage Storstein og Borgar Hauglid). Blant motivene er himmelfarten, de himmelsker hærskarer og misjonsbefalingen. Rosevinduet over inngangen (av Hauglid) skal symbolisere juleevangeliet.

Altertavlen i (hovedsakelig) tre er laget av Hans Bekkedal. Den har ikke noe illustrativt bilde, men dekorative mønstre og en rekke mindre kors øverst. I midtfeltet er et kors glassmosaikk laget av Ingerid Fegerstein. Teksten nederst lyder: «Soli deo gloria». Prekestolen og døpefonten er hhv. i korets venstrekant og høyrekant. Domkirken fikk nytt orgel i 2013. Det har 95 stemmer (registre) og er levert av Herman Eule Orgelbau. I klokketårnet ble det i 2012 montert et klokkespill levert av nederlandske Royal Esjbouts Klokkengieterij.

Kirkegård og omgivelser
Domkirken er en bykirke som ikke er omgitt av noen kirkegård. Bodø kirkegård er lenger sør, på sørsiden av riksvei 80 og like øst for Bodø lufthavn.

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden