Bilden kirke

Antependium fra Bilden kirke
En tegning av et antependium er det mest konkrete vitnesbyrdet om Bilden kirke. Tegningen (utført av doktor Peder Alfsøn) befinner seg i Den arnamagnæanske samling og er gjengitt i Hadeland. Bygdenes historie 1 (1932), s. 268.

På gården Østre Bilden i Tingelstad stod i sin tid en kirke. Den skal stamme fra middelalderen, men eldste skriftlige vitnesbyrd er i Povel Huitfeldts stiftsbok (1574–77), der den omtales som «Bildenne Annexa» under Nikolaikirken, som var Grans hovedkirke. Jens Nilssøn omtaler i sin visitasrapport fra 1594 kirken som øde, og forteller at den er av tre. Derav er det nærliggende å anta at det dreide seg om en stavkirke. I 1732 var den forsvunnet, men det het i kallsboken for Gran at den «meget vel mindes af gamle folck at have staaen».

Det mest konkrete vi har igjen etter denne kirken, er en tegning av et antependium, i praksis et brodert teppe. Antependiet ble meldt forsvunnet allerede i 1743, men doktor Peder Alfsøn laget en tegning av det i 1627, da det fortsatt befant seg i kirken. Tegningen er gjengitt i bygdeboken, der det også gjøres rede for illustrasjonen og runeinnskriften på den.

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden