Hauges Minde

Hauges MInde

Bygget
Denne bygården på nedsiden av Olaf Ryes plass på Grünerløkka ble tegnet av Niels Stockfleth Darre Eckhoff og oppført som bedehus i 1875 for Kristiania Indremisjonsforening. Det har vært forskjellig virksomhet her, som det fremgår av Wikipedia-artikkelen og skilt på veggen.

Hauge menighet
Hauge menighet (med navn etter Hans Nielsen Hauge, se også Digitalarkivet) ble utskilt fra Paulus menighet ved kgl. res. av 14. november 1916. De hadde aldri eget kirkebygg, men hadde interimskirke her i gården til menigheten ble nedlagt i 1938. Sognet dekket et område avgrenset av Akerselva i vest og Bergverksgata og Helgesens gate i nord, før grensen fulgte Markveien sørover, Grüners gate videre østover, Toftes gate sørover og så Nordre gate tilbake til Akerselva. Ved nedleggelsen ble sognet fordelt mellom sognene Paulus (området nord for Sofienberggata) og Jakob.

Matteus menighet
Enda en menighet — Matteus eller Mattæus — brukte lokalene som interimskirke. Denne var samtidig med Hauges menighet, og sognet omfattet et område avgrenset av Toftes gate, Herslebs gate, Lakkegata, Trondheimsveien, Kirkegårdsgata, Rathkes gate og Sofienberggata. Ved nedleggelsen ble området fordelt på sognene Petrus (Sofienberg), Jakob og Tøyen (som sorterte under Grønland).

Litt bygningshistorie
Under krigen ble bygget brukt av tyskerne. Siden har det vært ungdomsherberge, kvinneherberge og krisesenter. Deretter har bygget selv hatt behov for krisehjelp. Det har forfalt, men eies av Oslo kommune. En periode i oktober 2008 var det okkupert. I november 2008 meldte imidlertid NRK at det var bevilget 8 millioner kroner til oppussing av gården, og at det skulle bli kunstsenter der. Kommunens plan- og bygningsetat melder om vedtatt reguleringsplan. Sensommeren 2011 var bygget fortsatt under oppussing, men mye av stillasene var fjernet. Sommeren 2013 fremstod bygget i nyoppusset prakt.

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden