Piperviken småkirke

Piperviken småkirke
Pipervikskirken hadde adresse Munkedamsveien (t.v.), men hovedfasade mot Klingenberggata. Ukjent fotograf (1938), fra Oslo Museums samling i Digitalt museum.

Piperviken småkirke er for lengst revet, men hadde i sin tid adresse Munkedamsveien 12, mens tårnet og hovedfasaden vendte mot Klingenberggata, som den gangen gikk helt til Munkedamsveien.

Småkirkebevegelsen som fenomen er kort beskrevet i Wikipedia. Piperviken småkirkemenighet lå under Johannes menighet, som også for lengst er nedlagt. Piperviken småkirke var imidlertid et kjent innslag i Vika på første halvdel av 1900-tallet, og den ble i sin tid belønnet med A.C. Houens fonds diplom for fremragende arkitektur. Den ble tegnet av byarkitekt Harald Aars, som vant en lukket arkitektkonkurranse, og innviet i 1911. Arkitekten berømmes i den sammenheng særlig for å ha utnyttet en vanskelig og uregelmessig tomt på en god måte.

Selve bygget er skildret på Arkitekturhistorie.no og i boken «Oslos kirker». Det fortelles for øvrig at budsjettet ble grundig overskredet, men at betydelige gavebidrag dekket utgiftene. Selve kirkerommet var i 2. etasje og hadde rundt 500 plasser, mens det i kjelleren var menighetssal med plass til bortimot 400 mennesker. Bygget hadde også boliger for prest, menighetssøster og kirketjener, og det var studenthybler i tårnet.

Altertavlen hadde en kopi av Carl Blochs kjente bilde Christus Consolator, som er kopiert til flere norske kirker. Dette bildet henger nå i menighetssalen i Hasle kirke, som også har fått overført kirkeklokkene. Pipervikskirken fikk glassmalerier utført av Karl Kristiansen i 1920-årene, og i 1936 utsmykket Christian Benneche hvelv og kor samt menighetslokalene.

Etter at Johannes kirke ble revet, leide Johannes menighet lokaler i kirken her. Etter krigen ble Vika-området sanert, og i 1959 ble Piperviken småkirke revet. Menigheten ble lagt under Domkirken.

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden