Heli kirke

Heli kirke

Bakgrunn
Heli kirke (i Spydeberg kommune, fra 2020 Indre Østfold) var i sin tid anneks til Spydeberg. Kirkestedet er på gården Helis grunn, og dagens kirke ser ut til å være stedets fjerde. Den første var muligens en stavkirke, for det skal ha vært kirke her i middelalderen. Denne kirken ble i 1661 ble avløst av en tømmerkirke som stod til en ny ble oppført i 1861.

Kirke nr. 3
Helis tredje kirke ble oppført av tømmermester Andreas Keitel, som vel også stod for utformingen, og snekkermester Henriksen. Kirken ble innviet i 1861. Det var en tømret langkirke som opprinnelig stod upanelt før den fikk utvendig panel i 1864 og innvendig panel i 1901. Kirken hadde vesttårn med våpenhus i tårnfoten, og koret hadde samme bredde som skipet. I øst var det et lavt sakristi. Antall sitteplasser var 180. Kirken ble restaurert under arkitekt Mons Løvfald i 1951 og fikk andre interiørfarger, samtidig som prekestolen ble flyttet fra nordsiden til sørsiden av koråpningen. Døpefonten stod på korets nordside. Opprinnelig hadde kirken en altertavle med et gullkors over grønn filt. Denne ble i 1936 erstattet med en tavle malt av Rolf Klemetsrud som viste Jesus i Getsemane. Denne kirken ble truffet av lynet og brant ned den 22. august 1996.

Heli kirke

Dagens kirke
Dagens kirke er tegnet av Erik Anker. I det ytre er den holdt i tradisjonell stil, og arkitekten forteller om prosjektet og intensjonene i et oppslag hos Spydeberg kirkelige fellesråd. (Se også disse betraktningene.) Kirken er av mur istedenfor tre, men er ment å komplettere omgivelsene på en lignende måte og dekker omtrent samme område (litt større). Det er en langkirke med et utbygg vest for skipet, takrytter (i tre, ihvertfall kledningen) inntil skipets vestgavl og kor i øst. Kirken ble innviet 11. mars 2001. Den har ifølge Kirkesøk 140 plasser, men arkitekten sier at det er plass til rundt hundre stoler på gulvet og 16–20 på vestgalleriet. Kirken er møblert med løse stoler som minner om jærstoler. Det er et lite møterom bak galleriet, og i første etasje er det sakristi/prestekontor og et dåpsventerom/kirketjenerrom med tekjøkken.

Interiør og inventar
Arkitekten har tegnet kirkens faste inventar, prekestol, alterbord og alterring samt satt interiørfarger og valgt tekstiler i samarbeid med kirkekomiteen. Altertavlen har form av et glassmaleri i korets fondvegg, utformet av Eva Carlberg Westelius. Vinduet har en form som følger gavlvinkelen. I midten er et stort felt med en lysende Kristus, og på hver side er det fire mindre felt med andre motiver. Se også kunstnerens egen skildring samt disse betraktningene.

Orgelet ble bygget av K & L orgelbyggeri (hovedansvarlig: Knut Kaliff) og innviet den 8. desember 2002. De to kirkeklokkene er støpt av Olsen Nauen, for øvrig samme støperi som hadde laget klokkene til forrige kirke.

Kirkegård og omgivleser
Kirken er omgitt av kirkegården, og utenfor den står et gravkapell som ifølge «Norges kirker» er oppført i 1930, mens kirkelig fellesråd sier 1925. Det er tegnet av Peter Daniel Hofflund og har nord/sør-akse med inngang i sør. På alteret står en kopi av Bertel Thorvaldsens populære kristusstatue, men for øvrig fremheves kapellet som et mulig konfesjonsnøytralt seremonirom ved begravelser.

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden