Stavanger domkirke

Stavanger domkirke
Foto: Sergej Asjmarov, fra Wikimedia Commons

Bakgrunn
Stavanger bispedømme var et av våre fem middelalderbispedømmer, men ikke et av de tre opprinnelige. Det ble muligens opprettet i 1120-årene. Mens dagens bispedømme bare omfatter Rogaland fylke, dekket middelalderbispedømmet også Agder, Valdres, Hallingdal og deler av dagens Hordaland (Eidfjord og Røldal). Etter reformasjonen ble Stavanger stift videreført etter et kort opphold, men i 1682 ble bispesetet flyttet til Kristiansand, og vi fikk å gjøre med Christiansands stift, forløperen for dagens Agder og Telemark bispedømme. Vår tids Stavanger bispedømme ble opprettet i 1925.

Kirkebygg
Domkirken er fra middelalderen. Den antas at byggingen tok til idet bispedømmet ble opprettet, og kirken var viet til sankt Svithun. Opprinnelig hadde kirken et aksialt plassert vesttårn som dominerte vestfronten mot Vågen. Domkirken ble imidlertid skadet i en stor bybrann i 1272, og vesttårnet ble sløyfet og vestenden ellers gjort større. Det gamle koret i øst ble revet, og kirken fikk et større kor i gotisk stil samt de tvillingtårnene vi er så vant til. Dessuten ble bispegården med bispekapellet anlagt på sørsiden på 1200-tallet. En gotisk mariakirke på nordsiden av skipet ble ombygget til brannstasjon og så revet i 1883.

Stavanger domkirke er en treskipet basilika i stein, et ganske langstrakt bygg med 800 sitteplasser. Kirken skal være relativt lite endret i det utvendig siden brannen i 1272, men inventaret er for en stor del etterreformatorisk. Kirken ble omfattende restaurert i 1866–74. Det sies at restaureringen var litt mer hardhendt enn dagens prinsipper tillater, men kirkens middelalderkarakter er for en stor del intakt. Det uvanligste ved kirken er kanskje at det er østfronten som er den rikest utsmykkede eksteriørveggen. Hodene under det store grindverksvinduet er hugget i 1870-årene, da originalene var gått tapt, men andre hoder på østfronten skal være originale. Statuene i nisjene er fra 1960-årene.

Stavanger domkirke
Foto: Lene Buskoven/Riksantikvaren, fra Kulturminnebilder.no

Interiør og inventar
Kirkens indre er skildret en rekke steder i bøker og på nettet. Dette skal ikke gjentas her. Interesserte henvises til nettsteder som Kunsthistorie.com og Wikipedia.

Kirkegård og omgivelser
Det er ikke gravplass umiddelbart ved domkirken, men en rekke andre steder i byen.

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden