Arnafjord kirke

Arnafjord kirke
Foto: Kirkesøk.no. Lisens: CC BY-NC-ND 3.0.

Bakgrunn
Arnafjord er den vestligste bygda i Vik kommune, omtrent to og en halv mil fra Vikøyri langs noe som vel kan betegnes som en blindvei. I middelalderen lå kirkestedet lenger sørøst ved Flete (gnr. 53) ved Framfjorden, der det stod en stavkirke som er datert til 1100-tallet på grunnlag av bevarte dørbeslag. Også andre inventargjenstander er bevart fra stavkirken (se nedenfor). Dette kirkestedet ble nedlagt i 1645. Dagens kirkested er på Nese (gnr. 64), der det altså har stått kirke siden midten av 1600-tallet. Det synes ikke helt klart om det var en kirke på stedet i middelalderen. Kirken fra 1645 var en laftet langkirke med skip og kor i samme bredde og med et tårn som ble oppført noen tiår senere. Denne kirken skal ha stått like nordvest for dagens kirke.

Kirkebygg
Arnafjord kirke er tegnet av byggmester Johannes Gjertsen, og byggmester Anders Korsvold stod for oppførelsen. Kirken ble vigslet den 21. oktober 1880. Det er en laftet langkirke med vesttårn og med et rett avsluttet kor med sakristi i forlengelsen. (Sistnevnte er tilføyd senere; det opprinnelige sakristiet er det lille utbygget i hjørnet mellom skipet og koret på sørsiden.) Det ble gjenbrukt materialer fra den forrige kirken, og kirken har liggende panel utvendig. Antall sitteplasser oppgis til 180.

Interiør
Inne i kirken er det orgelgalleri i vest, og korbuen i øst har litt uvanlig form. Koret åpner seg mot skipet i sin fulle bredde, og korgulvet er hevet tre trinn over skipets gulv. På hver side av midtgangen er en lav skranke. Kirken ble restaurert i 1962–63 og fikk da smårutete blyglassvinduer i skipet.

Inventar
Til å begynne med ble det bare brukt et enkelt kors ved alteret. Altertavlen er fra 1907. Bildet viser Jesu dåp og er malt av Eivind Nielsen i kopi etter Adolph Tidemands altertavle i Trefoldighetskirken i Oslo. Nielsen tegnet også rammen, som er utført av byggmester John Hove.

Prekestolen har sekskantet grunnform og kløverbuer med tomme felt. Også døpefonten er sekskantet. Dåpsfatet er fra ca. 1700, og den eldste alterkalken er fra før 1645. Til høyre for korbuen og prekestolen henger et skap som ble bygget i 1880 av prekestolen fra gamlekirken fra 1690. Over dette henger to bilder fra 1690–92, også fra gamlekirken. Motivene er himmelfarten og oppstandelsen. Kirken har et Vestlandske-orgel fra 1968, og de to kirkeklokkene er fra 1880, støpt av Bochumer Verein.

Gjenstander fra tidligere kirker
I tillegg til inventargjenstandene i kirken finnes en rekke gjenstander fra tidligere kirker andre steder: Et par låsbeslag fra stavkirken befinner seg i Bergens museum, og samme sted er en prosesjonsstav fra siste halvdel av 1200-tallet samt et glassmaleri. De heibergske samlinger har en alterhelle samt en lysestake (avbildet på denne boksiden) og en prekestolhimling. På Norsk folkemuseum på Bygdøy er en altertavle fra ca. 1620. Det var opprinnelig en katekismetavle (avbildet på denne boksiden) som senere fikk barokkvinger og fikk innsatt de to bildene som nå er på veggen til høyre for korbuen.

Kirkegård
Kirken står helt sør på kirkegården, og det er parkeringsplass på vestsiden. På kirkegården står et krigsminnesmerke.

Annet
Fra stedets historie ellers (Nese, altså) kan det nevnes at det var en stor rasulykke her natt til 2. desember 1811 der 45 mennesker omkom. Navnene på ofrene ble registrert av presten i kirkeboken.

Kilder og videre lesning:


Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden