Bø kirke (Hyllestad)

Bø kirke
Foto: Atle Råsberg, fra Wikimedia Commons

Bakgrunn, tidligere kirker
En kirke på Bø i Hyllestad er første gang omtalt som «kirkian j Bø» i Bergens kalvskinn rundt 1340. Det antas (på generelt grunnlag) at dette var en stavkirke. Videre er en kirke omtalt ca. 1600 i Jordebok for Bergen bispedømme, men uten at noe beløp er oppført. Det siste kan bety at kirken på det tidspunktet var nyoppført og slapp avgift. Denne kirken er i en befaring i 1686 omtalt som en smukk liten tømmerbygning, en langkirke sådan. Skipet skal ha vært omtrent 7,5 m x 7,5 m og koret 3,7 m langt og 5 m bredt. Kirken skal ha hatt flere vinduer med innskrifter.

Kirken tilhørte Eivindvik prestegjeld før den i 1808 ble overført til Lavik prestegjeld. I 1861 ble Hyllestad egen kommune og eget prestegjeld, og Bø ble del av dette. Kommunen har i dag ett felles sogn for alle kirkene. Undersøkt litteratur sier lite om hvorfor ny kirke ble oppført på 1800-tallet, men vi kan vel anta at det hadde med kapasitet og vedlikehold å gjøre. Dagens kirke er oppført på samme sted som de to forrige.

Dagens kirkebygg
Bø kirke er tegnet av Jacob Wilhelm Nordan og oppført av byggmester John Alver. Den ble vigslet av prosten den 29. november 1868. Det dreier seg om en langkirke i tre (tilsynelatende maskinlaft med flattelgjede stokker) med 200 sitteplasser.

Interiør og inventar
Interiøret er fargerikt i den forstand at en rekke forskjellige farger forekommer. Koret i øst åpner seg mot skipet i sin fulle bredde, og korgulvet er et lite trinn høyere enns kipets gulv. Det er orgelgalleri i vest.

Til å begynne med ble det brukt et hvitt kors ved alteret. Altertavlen er ifølge kirkeleksikonet fra 1898, og maleren er pastor Johan Christensen. Bildet er en kopi av Adolph Tidemands «Oppstandelsen» i Bragernes kirke. Teksten under bildet lyder ganske enkelt: «Kristus er opstanden!»

Prekestolen og døpefonten går for å være på alder med kirken. Sistnevnte har et dåpsfat fra før 1700 som ble forniklet på nytt i 1913. Det finnes også andre gamle gjenstander som er overført, f.eks. flere gamle lysestaker. Også kirkeklokken skal være gammel, mens orgelet ble bygget av Brødrene Torkildsen i 1927.

Kirkegård og omgivelser
Kirken ligger fint til nede ved sjøen, helt sør på kirkegården.

Mulige endringer på gang
I de senere år har man begynt å diskutere kirkebyggstrukturen i Hyllestad og andre steder. I 2013 meldte Firda at sognerådet gikk inn for at Bø og Øn kirker gradvis skal fases ut som sognekirker og virksomheten konsentreres om Hyllestad kirke.

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden