Bulandet kapell

Bulandet kapell
Foto: Roger Grimelid, fra Riksantikvarens Kulturminnesøk

Bakgrunn, tidligere kirkebygg
Bulandet kapell fra tidlig 1900-tall går for å være Norges vestligste kirkebygg. Det har imidlertid vært kirkebygg på Bulandet langt tilbake i tid. Oluf Rygh skrev i Norske Gaardnavne (utgitt posthumt i 1919): «Paa Fiskeværet Buelandet i Vilnes S. […] fandtes et Kapel, som blev nedrevet noget før 1830; det stod paa Gjelse […] Det nevnes ikke i BK., men kan dog være bygget i den katholske Tid; «Bu» Kirke nævnes i Bergenshus Lensregnskab 1567.»

Et kapell er visstnok oppført i oversikten over katedratikum rundt 1600. «Bue Capel» skal i 1686 ha blitt omtalt som en tømmerbygning som målte 7 m x 5,5 m. Kapellet hadde visstnok torvtak til 1683, da det fikk pannetak. Til tross for Ryghs stedfesting viser Aaraas et al (se litteraturliste) til en muntlig tradisjon som sier at dette første kapellbygget stod på Kirkjøyna snarere enn Gjelsa.

Kirkevergen var visstnok i gang med å skaffe til veie materialer til nytt kapell i 1696–98, og nytt kapell ble oppført på Gjelsa rundt 1700. Dette kapellet er skriftlig omtalt av sognepresten i 1780 (formodentlig med modernisert rettskrivning): «Under Vilnes kirke hører Bue kapell, som er bygget i tre, og tilhører 10 jorde Menn. Kapellet er i nogen lunde tilstand, men uden alle ordnamenter. Ingen klokke uden end er kan lignes med en bjelde…» Det fortelles at kapelleieren Johannes Mosesson rev kapellet i 1813 uten tillatelse. Mosesson skal så i et rettsmøte ha lovet å oppføre nytt kapell, men klarte aldri å gjennomføre det. Inventaret skal ha blitt fjernet før rivingen, men det er ukjent hvor det ble av.

Dagens kapell
Bulandet kapell ble oppført som bedehus i 1905 for så å bli påbygget kor og takrytter og vigslet som kapell den 27. juli 1909. Det omtales ofte som Bulandet bedehuskapell, hvilket det jo er, men lokalt omtales det visstnok mest som «kyrkja». Det dreier seg om en langkirke som er orientert omtrent fra sør til nord, altså med koret mot nord. Antall sitteplasser oppgis til 170. Kapellet befinner seg på Kjempeneset, som er sør for tidligere nevnte Gjelsa. Kapellet ble omfattende restaurert i 1960-årene med gjenåpning 27. juli 1966.

Interiør og inventar
Korgulvet er et par trinn høyere enn skipets gulv, og det er korskille i form av en lav skranke på hver side av midtgangen.

Altertavlen har et getsemanebilde malt av Wilhelm Bjørknes i kopi etter Heinrich Hofmanns bilde i Riverside church i New York. Teksten under bildet lyder: «Skje ikke min vilje, men din» (Luk 22, 42)

Prekestolen og døpefonten er begge fra 1966. Førstnevnte sies å være laget av Petter Teige, mens ingen opphavmann oppgis for døpefonten, som har et dåpsfat fra 1968 og en tinnkanne fra 1947. Kirkeklokken er datert 1913, mens orgelet sies å være bygget av Nicholson & Son, og det skal ha blitt gitt i gave til kapellet og kom på plass etter restaureringen i 1960-årene. Det finnes et kort opptak med orgelspill på Flickr. Det ser ut til at det foregår pengeinnsamling for å få orgelet reparert.

Kirkegård
Det er gravlund et par hundre meter sør for kapellet.

Sognestruktur
Kapellet lå i sin tid i Vilnes sogn, som det fremgår av innledningen. Senere er sognene i Askvoll kommune slått sammen til ett med kommunens navn.

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden