Naustdal kirke

Naustdal kirke

Bakgrunn
På Naustdal (gnr. 99) ble det oppført en steinkirke (avbildet her) omkring 1150 eller litt senere. Den ble revet i 1890 for å gi plass til dagens trekirke, som er omtrent dobbelt så stor. Et minne som er bevart fra middelalderkirken, er imidlertid korbuen av kleberstein, som inngår i kirkegårdsmuren sør for kirken.

Kirkebygg
Naustdal kirke ble tegnet av Adolf Schirmer og oppført av byggmestrene Mons N. Skare og Jørgen L. Torsheim, med innvielse 9. september 1891. Det er en langkirke i tre med vesttårn og med polygonalt avsluttet kor omgitt av sakristier. Kirken er med sine 650 sitteplasser Sunnfjrods største, og den kalles iblant «Sunnfjordskatedralen». Den er et typisk nygotisk barn av sin tid. Kirken ble restaurert til hundreårsjubileet.

Naustdal kirke

Interiør og inventar
Innvendig fremstår kirken som treskipet med søylerader. Disse har i likhet med benkene brun farge som kontrast mot de lyse veggene. Midtskipet har åpen takhimling, mens sideskipene har flat himling. Korgulvet er hevet tre trinn over skipets gulv, og det er orgelgalleri i vest.

Middelalderkirkens barokkinventar (altertavlen og prekestolen) ble i sin tid kjøpt opp av en lokal fabrikkeier og gitt til Bergens museum, der de fortsatt er. Både altertavlen (fra 1675) og prekestolen (fra 1671, avbildet på denne boksiden) er stilmessig i slekt med tilsvarende gjenstander i Førde kirke.

Den nye kirken fikk et typisk nygotisk inventar som den fortsatt har. Altertavlen har en kopi av Carl Blochs alterbilde Christus Consolator i Sofia Albertina kyrka i Landskrona. Prekestolen står i koråpningens høyrekant og har oppgang fra koret. Døpefonten har form av en englefigur som holder dåpsfatet. Både stolen og fonten er på alder med kirken. Orgelet er bygget av Jehmlich Orgelbau i Dresden i 1978. De to kirkeklokkene er fra 1702 (Simon Hendrichsen, Bergen) og 1709 (Wilhem Wegvart, Deventer). Kirken har noe gammelt altersølv og enkelte andre eldre inventargjenstander.

Søndre kirkegårdsport

Kirkegård
Kirken er omgitt av kirkegården, og den gamle korbuen brukes altså som kirkegårdsportal. På kirkegården står et krigsminnesmerke.

Krigsminnesmerke
Krigsminnesmerke

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden