Randabygd kirke

Randabygd kirke
Foto: Chell Hill, fra Wikimedia Commons

Bakgrunn
Randabygda ligger på nordsiden av Nordfjorden langt vest i Stryn kommune. Stedet nås via to hårnålsveier ned fra fylkesvei 698. Fylkesveien ligger på rundt 300 meter, mens tettstedet ligger nede ved fjorden. Her finner vi kommunens nest yngste kirke. Den kom til i en tid da kirkeveien var mer strabasiøs enn i dag, med Utvik eller Vereide (i Gloppen) på sørsiden av fjorden som nærmeste alternativ. Krav om flytting av Utvik kirkested ble avvist, men Randabygda fikk innviet hjelpekirkegård i 1910. Så fulgte kirke. Den ble tegnet av Jens Sølvberg, oppført av byggmester Rasmus Olsen Gald og innviet av biskopen den 29. august 1916.

Kirkebygg
Randabygd kirke (Randabygd kyrkje) er en langkirke i tre (ser ut til å være laftet) med 240 sitteplasser. I vest er det tårn med våpenhus i tårnfoten, og koret er polygonalt avsluttet (som en halv oktogon) og har sakristi på nordsiden (både prestesakristi og dåpsventerom). Opprinnelig var kirken titulert som kapell i Utvik sogn, for så å bli overført til Hornindal sogn i 1967 og få eget sogn og kirkestatus i 1981 (men fortsatt i Hornindal prestegjeld). Kirken ble først tjærebredd, men er i dag brunbeiset og har hvite lister og karmer. Ifølge kirkeleksikonet er kirken påbygget i 1959 og 1968. Ved sistnevnte anledning, som samsvarer med justeringen av sognegrensene, ble det innredet bårerom, redskapsrom og toalett under kirken.

Interiør og inventar
Innvendig har kirken orgelgalleri i vest, båret av fire søyler. Korgulvet er hevet tre trinn over skipets gulv. Til å begynne med hadde kirken ganske uvanlige og sterke interiørfarger. De ble valgt av Ferdinand Kjerulf Tranaas, som også malte alterbildet. Veggene var gule i skipet og mørkerøde i koret, takene var himmelblå, og ellers gikk det i grønt, hvitt og oransje samt blåfiolett brystning. Kirken ble malt om i mer dempede farger i 1970, med mye grått og grønt. Kontrasten er illustrert her: før og etter.

Inventaret er mye som det var opprinnelig. Bildet i altertavlen (som altså ble malt av F.K. Tranaas til kirkens innvielse) viser Jesus som kommer ut av graven og stirrer mot himmelen. Tavlen har en innskrift fra en Blix-salme: «No veit eg vegen til liv gjennom grav.» Prekestolen står i korbuens høyrekant og er i likhet med døpefonten og dåpsfatet på alder med kirken. Orgelet ble bygget av Vestre orgelfabrikk i 1927. De to kirkeklokkene er fra 1970 og 1978, ifølge Fylkesarkivet, skjønt kirkeleksikonet hevder at en klokke fra Bochum ble gitt i gave av utvandrende bygdefolk i 1916.

Kirkegård
Kirken står helt sør på den relativt kuperte kirkegården. Gravsøk kan utføres her.

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden