Veitastrond kapell

Veitastrond kapell

Bakgrunn
Veitastrondsvatnet fyller opp det meste av et dalføre som går nesten parallelt med Jostedalen, og Veitastrond med kapellet er innenfor vannet. Det ser ut til at det kom kirkegård først — med klokketårn. Dette ble reist i 1891. På den tiden ble det holdt gudstjenester i skolehuset. Så ble det oppført bedehus i 1928, og dette ble vigslet til kirkelig bruk den 14. juli 1935. Vi har altså å gjøre med et bedehuskapell. Det ser ut som en vanlig kirke, men ifølge Fylkesarkivet omtaler folk i bygda det fortsatt som «bedehuset».

Kirkebygg
Veitastrond kapell er en laftet langkirke med tårn i nordvest og kor i sørøst. Den har en sidefløy på langveggen i sørvest med inngangsparti, og på nordøstsiden er en kjøkkendel. Kapellet har ifølge Fylkesarkivet 120 sitteplasser.

Interiør og inventar
Kapellet har to saler som kan adskilles med skyvedører. Koret er i samme bygninsgsdel som skipet. Korgulvet er hevet et par trinn over skipets gulv, som et podium, men for øvrig er det ikke noe markert korskille. Himlingen er tredelt med tønnehvelv i midten og flat himling på sidene.

Alterbildet henger på fondveggen og viser Jesus i bønn i Getsemane. Over dette er et annet bilde av Jesus som underviser disiplene. Rundt det er en innskrift malt direkte på veggen: «Lyft augo dykkar og skoda aakrane korleis dei alt gulnar mot hausten» (Joh 4, 35)

På podiet er også en prekestol og en lesepult. Døpefonten antas å være fra 1935, og kirken har et orgelpositiv fra 1997 (fra nederlandske Klop). Kirkeklokken hang opprinnelig i klokketårnet fra 1891 og ble overført til kapellet først i 1947.

Kirkegård og omgivelser
Kirkegården er nordvest for kapellet, og nevnte skole ligger på skrå over veien. Sørøst for kapellet står et bårehus.

Veitastrond kapell

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden