Felle kapell

Felle kapell

Fellegrenda ligger nokså adskilt fra resten av Nissedal kommune: For å komme til Treungen kjører man gjennom en flik av Åmli i Agder, og det er tre mil.

I 1868 ble det gitt tillatelse til å anlegge kirkegård, og første begravelse her fant sted i 1880. Kirkegården var omgitt av et nettinggjerde og hadde kirkeklokke i en port. På 1950-tallet ble anlegget oppgradert: Det ble omgitt av en mur med port, og et redskapshus ble oppført der klokken ble hengt opp i mønet. I 1968 kom det imidlertid en flom som vasket vekk redskapshuset og gravet ut mye av kirkegården. Etter det ble det vedtatt å bygge kapell på stedet.

I første omgang var det snakk om et gravkapell med bårehus i kjelleren, men man stoppet ikke der. Med en blanding av innsamlede og kommunale midler samt en god del dugnadsarbeid fikk man oppført et kapell med rundt 100 sitteplasser (skjønt det sies i dag å ha 80). Byggmester var Lars Løyte. Første gudstjeneste ble holdt den 27. desember 1970, men formelt innviet ble kapellet først den 3. oktober året etter. Et bårerom ble innviet den 29. juli 1973. Boken «Kirker i Telemark» viser et eldre bilde der kapellet er brunbeiset, men i dag er det hvitt.

Einar Dale fra Gjerstad står for utsmykningen i koret, hvilket formodentlig inkluderer både altertavlen og prekestolsutsmykningen. Altertavlen er delt i fire og har utskårne bilder med bibelmotiver. På prekestolen er det bl.a. fugler. Døpefonten ser ut til å stå rett foran koret. Kildene sier ingenting om orgel, og bildene viser ingen piper. Kirkeklokken henger over inngangen. Dagens klokke er fra da kapellet fikk montert elektrisk ringing. Kapellet sies på en tidligere nettside hos kommunen å ha en samling av religiøse kunstgjenstander fra mange land.

Kirkegården er i dag omgitt av et lavt steingjerde, og bak kapellet står et lite redskapshus (formodentlig). Det er relativt god plass på kirkegården, og gravene er plassert lengst bort fra kapellet. Grenland Ættehistorielag registrerte gravene i 1997 og har publisert resultatet på nettet.

Kilder og videre lesning:

  • Herman Henriksveen (red.) og Halvor Tveraaen (foto): Kirker i Telemark (Flora forlag: Stathelle, 1986), s. 160–161
  • Tidligere publisert stoff hos Nissedal kommune
  • Kirkesøk

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden