Støle kirke

Støle kirke

Bakgrunn
Folk i Levangsheia (Kragerø kommune, men få kilometer fra grensen til Risør) fikk avslag på søknad om å oppføre kapell i 1888. Penger ble imidlertid samlet inn, og med støtte fra en stortingsmann fikk man saken igjennom. Et kapell ble tegnet av Adolf Schirmer, som var Kirkedepartementets konsulent i byggesaker. Det ble innviet av biskopen den 6. september 1892. Bygget het opprinnelig Levangsheiens kapell og omtales enkelte steder som Levang kapell, men kalles siden 1989 Støle kirke.

Kirkebygg
Støle kirke er en laftet langkirke med utvendig bordkledning og har ifølge kirkeleksikonet 215 sitteplasser. Orienteringen er fra nordøst til sørvest, og det er takrytter nær inngangen i nordøst og et rett avsluttet kor omgitt av sakristier i sørvest.

Interiør og inventar
Innvendig er det orgelgalleri ved inngangen. Korgulvet er hevet to trinn over skipets gulv. Fra 1935 ble kapellet pusset opp og malt innvendig, og frem mot femtiårsjubileet i 1942 fikk det den alterutsmykningen vi ser i dag, med glassmaleri i vinduet i korets fondvegg. Kunstneren bak det sies å være Karl Kristiansen, og motivet er korsfestelsen. (Det vil si: Jubileumsboken om Skåtøy kirke fra 2012 forteller at det rundt 1942 ble malt glassmalerietterligning med oljemaling, og at Kristiansens glassmaleri kom til senere.) Andre vinduer i kirken har bilder av basunengler og syngende barn.

Prekestolen (i venstrekant av korbuen og med oppgang fra koret) ble laget av Eilert Lindhagen i 1892. Fra samme tid er døpefonten. Orgelgalleriets brystning er dekorert med fire bilder som ikke er nærmere omtalt på kirkens nettsted.

Kapellet fikk harmonium i 1914. Et fem stemmers Spigseth-orgel fra 1975 ble i 1993 avløst av et elektronisk Allen-orgel. Spigseth-orgelet var en periode utlånt til Helle kirke, men kom tilbake da den kirken fikk eget orgel. Etter å ha stått ubrukt noen år ble orgelet satt i stand av Matthias Becker i 2015, og fellesrådet omtaler det som et fint supplement til det elektroniske orgelet. Kirkeklokken er støpt av Olsen Nauen.

Kirkegård og omgivelser
Opprinnelig ble Ospevika kirkegård (fra 1865) på den andre siden av Haslumkilen brukt. Det var imidlertid dårlig veiforbindelse, og sjøveien kunne være problematisk vintertid. Det ble anlagt kirkegård inne i skogen ved kirken i 1907. Her er imidletid grunnen tung, våt myrjord og ikke godt egnet, så kirkegården ble nedlagt i 1960. I dag er veiforbindelsen i orden, og alle begravelser for Levangsheia finner sted ved Ospevika. Det lokale historielaget registrerte gravene på Støle kirkegård i 1997, men deres nettsted ser ut til å være nede per primo 2021. Det skal imidlertid gå an å gjøre gravsøk her. Ved kirken er et minnesmerke over falne i napoleonskrigene.

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden