Børsa kirke

Børsa kirke
Bakgrunn
Alle de tre kirkestedene i Skaun kommune har røtter tilbake til middelalderen. Buvik og Børsa tilhørte Byneset prestegjeld etter reformasjonen, mens Skaun hørte til Orkdal. Børsa prestegjeld (med Skaun som anneks) ble dannet i 1814, og i 1965 ble Buvik overført dit fra Byneset.

Børsas eldste kjente kirkested er Viggja, og kirken som stod der, kalles gjerne Viggen kirke. På den tiden omfattet sognet også Geitastrand, som er nord for Orkanger, på den andre siden av Orkdalsfjorden. I 1853 ble det vedtatt å rive denne kirken og oppføre ny kirke i det som nå er Børsa sentrum, ved gården Naustan. Ellers viste Gerhard Schøning i en reiseskildring fra 1774 til en tradisjon som sa at det tidligere hadde stått en kirke også ved Naustan.

Kirkebygg
Dagens Børsa kirke ble tegnet av Christian Grosch og ble oppført i 1856–57, med innvielse den 26. november i sistnevnte år. Det dreier seg om en laftet langkirke. (Utenfra kan den se ut som en korskirke, men den har bare innganger i nord og sør, og møbleringen er som for langkirker.) Kirken har tårn i vest (eller vest-nordvest), og koret er polygonalt avsluttet og har sakristi i den østre forlengelsen. Kirken hadde opprinnelig 5–600 sitteplasser, men dette er over tid redusert til 450.

Interiør, bygningshistorie
Inne i kirken er det galleri i vest og langs nord- og sørveggen frem mot utgangene i nord og sør. Disse ble gjort smalere ved en ombygging i 1935–36, og kirken mistet med det noe av sitt basilikapreg. (Slik så interiøret ut før 1935.) De slanke søylene som fortsatt står der, har ikke lenger noe med galleriene å gjøre. Koråpningen har en noe uvanlig utforming, blant annet med rundbue i midten, selv om kirken ellers er umiskjennelig nygotisk. Dette stammer fra ombyggingen i 1935–36, og kirken ble også omfattende restaurert rundt 1990.

Inventar
I begynnelsen sto det et kors ved alteret, men i 1895 overtok kirken et bilde fra altertavlen i Korskirken i Bergen. Det viser nattverden og ble malt av Sigismund Wagner rundt 1730. Hans Liaklev laget omramming for bildet, og denne ble noe endret i 1936. I korbuen er for øvrig en kalvariegruppe laget av Oscar Lynum assistert av Sigurd Martinsen. Den kom på plass i 1939, og noen år senere kom et par engler (også av Lynum) på plass.

Undersøkt litteratur sier ikke mye om prekestolen (med evangelistbilder) og døpefonten, men det skal finnes kirkesølv fra 1700-tallet. De to kirkeklokkene er støpt av Baklandets Støberi & Mek. Verksted i 1908 og 1910.

Før 1902 hadde kirken et harmonium, men fikk så et pipeorgel bygget av Adolf Fosnæs. Dagens orgel sies hos fellesrådet å være fra 1960-tallet, men ifølge Norsk orgelregister dreier det seg om et Torkildsen-orgel fra 1954. Det skal være nokså slitent.

Kirkegård og omgivelser
Kirken er omgitt av kirkegården der den står på nordsiden av fylkesvei 800 nær utløpet av Børselva i Gaulosen. På kirkegården står et minnesmerke over tre personer som omkom i forlis under krigen. Nord for kirken står et par mindre bygg som formodentlig er driftsbygninger.

Redskapshus

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden