Hessdalen kirke

Hessdalen kirke

Hessdalen eller Hesdalen er en relativt avsidesliggende fjelldal i Holtålen kommune (tidligere Ålen). Stedet fikk egen gravplass (hjelpekirkegård) i 1905, og sognepresten ble pålagt å møte to ganger i året for å foreta seremoniell jordpåkastelse. Det ser ut til at det var ønske om kapell fra relativt tidlig av, men først i 1930-årene ble det fortgang i sakene. Da gikk det raskt. Man satte i gang før man egentlig hadde finansiert byggingen, og før relevante tillatelser var gitt. I jubileumsheftet fortelles det om stor dugnadsinnsats og bruk av det vi i dag ville ha kalt arbeidsmarkedstiltak, altså bevilgede midler for å få folk i arbeid i økonomisk vanskelige tider.

Hessdalen kirke, som opprinnelig ble titulert som kapell, ble tegnet av John Tverdahl, og byggmester var Arne Gynild fra Soknedal. Mange oppslag forteller at kirken ble oppført i 1940, men det er en sannhet med modifikasjoner. Ifølge jubileumsheftet ble den tatt i bruk i 1942 uten at den var ferdig innredet. Så stoppet arbeidet litt opp fordi man ikke ønsket vigsling under krigen. Først den 3. juli 1949 ble kirken (eller kapellet) formelt vigslet. Det fortelles at det også da gjenstod en god del arbeid knyttet til varmeanlegg, takstein, malerarbeid, kirkeklokke mm.

Hessdalen kirke er en laftet langkirke med 186 sitteplasser. Kirken ligger på vestsiden av fylkesvei 576 og parallelt med den. Orienteringen er fra nordøst til sørvest. Kirken har takrytter nær nordøstenden, der inngangen for øvrig er gjennom en dør nær enden av langveggen. Koret er rett avsluttet.

Innvendig er det galleri i nordøst, og koret åpner seg mot skipet i sin fulle bredde. Korgulvet er tre trinn over skipets gulv, og koret har tønnehvelv.

Kapellbyggerne hadde begrenset med økonomiske midler, men man fikk tak i prekestolen fra Ålen stavkirke, som var oppbevart på gården Støvne, hvis eier hadde kjøpt den på auksjon i sin tid. Altertavlen fra 1600-tallet er også fra Ålen stavkirke. Den fikk menigheten fra kommunen. Tavlen har form av et triptykon med et nattverdsbilde i det store midtfeltet og ellers blant annet korsfestelsen. Om døpefonten sier ikke litteraturen stort. Orgelet skal være elektronisk og av merket Lipp, og kirken har to klokker, fra 1905 og 1957. Sistnevnte er støpt av Olsen Nauen.

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden