Kolbrandstad stavkirke

Kolbrandstad stavkirke fra LH
Foto: Olve Utne, fra Lokalhistoriewiki

Middelalderstavkirken
I middelalderen var det to kirkesteder i Hølonda — ved Grøtan (eller Grøtte, gnr. 1 = 139) og Kolbrandstad (ved Teigen, gnr. 37 = 175). «Colbranddzstaedz capell» er i likhet med kirken på Grøtan nevnt i Olav Engelbrektssons jordebok (1533). Det er vanskelig å fastslå kirkens nøyaktige alder. Riksantikvarens Jan Brendalsmo omtaler et krusifiks datert til 1250–80 som kan ha vært i kirken, men det kan også ha tilhørt kirken på Grøtan.

Det er ført kirkestol for kirken for årene 1646–1689 (jf. jubileusmbok). I den forbindelse får vi formidlet inventarlister og skildringer av vedlikeholdsarbeid. Det later til at det gamle koret i stavverk ble avløst av et nytt, tømret kor. Etterhvert gikk det imidlertid her som ved Grøtan. Den gamle kirken ble nedlagt og revet i 1681, og ny kirke for hele Hølonda ble oppført ved Krokstad.

På slutten av 1800-tallet var det fortsatt fysiske spor etter kirken og kirkestedet. Dette endret seg etterhvert, men i 1982 var det en befaring der kirkegården ble lokalisert til rundt 150 meter nordøst for tunet på gården Teigen og noen få meter vest for Oppigard. Dette er like nedenfor et sted der det i 1931 ble reist en minnebauta over kirken. Kirkegården skal ha vært på rundt 100 m x 50 m, og det er funnet skjeletter også nedenfor den lokale gårdsveien, som går gjennom det gamle kirkegårdsområdet.

Ny stavkirke
I våre dager er det populært med stavkirkekopier på steder der den opprinnelige stavkirken er revet. I Trøndelag dreier det seg gjenrne om kopier basert på Haltdalen stavkirkeTrøndelag folkemuseum i Trondheim. Så også i Kolbrandstad, der en slik kopi ble oppført på det gamle kirkegårdsområdet i 1997–99 og innviet den 9. januar 2000. Kirken står der mest som et kulturminne, men brukes til enkelte messer og seremonier. Sørvest for kirken står en støpul.

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden