Orkanger kirke

Orkanger kirke

Bakgrunn
Orkanger (som har vokst sammen med Fannrem) er det tidligere Sør-Trøndelags nest største tettsted og dessuten kommunesentrum i Orkland, men slik har det ikke alltid vært. Tyngdepunktet for bosetningen har etterhvert flyttet seg nedover i dalen, og Orkedalsøren, som det i sin tid het, vokste frem på 1800-tallet, mens hovedkirken var (og er) på Fannrem. Denne var moden for utskiftning mot slutten av 1800-tallet, og det ble da tatt initiativ til kirkebyggning i Orkanger — i strid med kommunens ønsker. Kirken ble tegnet av Christian Thams (ellers kjent som Norges første produsent av ferdighus) og oppført med privat finansiering. Først da det var klart at gamle Orkdal kirke skulle rives i forbindelse med nybygging, og at man ville stå uten kirke en stund, gikk kommunen med på å overta ansvaret for kirken. Den ble innviet av prost Brodahl den 28. april 1892.

Kirkebygg
Orkanger kirke er en langkirke i tre med ca. 200 sitteplasser (Kirkesøk operer med 180, prostiet med 230). Det opprinnelige sveitserpreget er dempet noe ved senere restaureringer, så som i 1950 (da bl.a. tårnet ble endret), 1969 og 1991. Opprinnelig var kirken brun. Den har siden hatt en slags gulfarge før den ble brunmalt igjen. Dagens hvitfarge stammer fra 1991.

Inventar
Mye av inventaret er gitt i gave. Bildet i altertavlen er kopiert etter et bilde malt av Carl Bloch. Prekestol og døpefont antas å ha kommet til i forbindelse med kirkebyggingen (laget av de samme snekkerne). Kirkeklokken sies å være støpt av Tallaksen i Trondheim og gitt i gave av Maria Richter, kone til fogd Johan Richter, som hadde gitt tomt til kirke og kirkegård.

Kirkens orgelhistorie skildres forskjellig av forskjellige kilder. Ifølge nettstedet til Orkdal prosti ble det første orgelet bygget av Hals og Filtvedt i 1892 og utvidet med flere stemmer i 1901. Deler av dette orgelet inngikk i 1937 eller 1938 i en nytt orgel bygget av Brødrene Torkildsen. Dagens orgel ble bygget av Brødrene Torkildsen i 2000. Hos Torkildsen står det at det første orgelet var et Hollenbach-orgel.

Kirkegård og omgivelser
Det er kirkegård ved Orkanger kirke, men den ble relativt raskt full og brukes nå bare for dem som allerede har festet grav der. I tillegg finnes en annen kirkegård i Orkanger med et gravkapell som kalles Den gode hyrdes kapell. Dette ble tegnet av John Tverdahl og innviet den 6. mars 1955.

Orkanger kirke
Slik så kirken ut opprinnelig. Foto: Christian Christensen Thomhav, fra Wikimedia Commons.

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden