Skaun kirke

Skaun kirke
Bakgrunn, kirkebygg
Børseskogn (Skaun) har hatt kirke siden middelalderen. Den står på grunn fra gården Vennegjerdet (gnr. 70) og er første gang nevnt i 1533, men er betydelig eldre. Ut fra stilistiske kriterier tidfestes denne tidliggotiske steinkirken til mellom 1170 og tidlig 1200-tall. På den annen side viser dendrokronologisk bestemmelse av tømmeret fra forskjellige deler av koret til årene 1252 og 1270–71. Kanskje er deler av takkonstruksjonen byttet ut etter at kirken ble tatt i bruk. Selve kirkebygget har i det vesentlige beholdt sin middelalderform med rektangulært skip og ditto (men mindre i alle dimensjoner) kor. Koret har sørportal og skipet portaler i vest, sør og nord (de to sistnevnte delvis gjenmurt), slik det var vanlig. Den typisk trønderske takrytteren er fra 1649 og våpenhuset fra 1949 (det avløste et fra 1855). I dag har kirken (rundbuede) vindusåpninger også i nordveggen, og åpningene i skipet må antas å ha blitt utvidet over tid.

Interiør og inventar
Innvendig er det orgelgalleri i vest og et lite stykke østover langs nord- og sørveggen. Det rett avsluttede koret er dypt, slik det er i middelalderkirker, og koråpningen er relativt lav og smal. Prekestolen er i skipets sørøstre hjørne. Det er funnet kalkmalerier på veggene ved en restaurering i 1950.

Mot koret
Mot koret. Foto: Frode Inge Helland, fra Kunsthistorie.com. Lisens: CC BY-NC-SA 3.0.

Skaun kirke har faktisk sin antemensale fra middelalderen i behold ved alteret. Illustrasjonen i midtfeltet viser Maria som himmeldronning med Jesusbarnet, og rundt omkring vises scener fra hennes liv. Den barokke altertavlen er fra 1773. Bildene i hovedfeltene viser nattverden og korsfestelsen. Prekestolen er opprinnelig skåret av en Ole Biltsnider i 1665, men skal ha fått sin nåværende form i 1773. Den har felt med evangelistbilder. Uvanlig nok for en middelalderkirke har ikke Skaun noen gammel klebersteinsdøpefont, men en trefont fra 1980. Orgelet er bygget av Bruno Christensen i 1981 og har 16 stemmer. Kirkeklokken er fra 1754.

Kirkegård og omgivelser
Kirken er omgitt av kirkegården, men ruver ikke voldsomt i landskapet. Det er parkeringsplass og menighetshus på den andre siden av Melbyvegen.

Skaun kirke

Kilder og videre lesning:

Skaun menighetshus
Skaun menighetshus

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden