Trondheim metodistkirke

Trondheim metodistkirke
Trondheims metodistmenighet holder til i Krambugata 6, på sørsiden av Cicignons plass, som også kalles Lilletorvet.

Som byens første metodist regnes gjerne syersken Anna Rebekka Rønning, som bodde i Nedre Bakklandet. Hun meldte seg ut av statskirken og inn i metodistkirken i 1881, men døde allerede et halvt år etterpå. En metodistmenighet vokste imidlertid raskt frem i byens håndverkermiljø, og tidlig på 1880-tallet hadde de møter i Strandgaten 19 (nå Olav Trygvasons gate). I 1882 kjøpte menigheten grunnen i Krambugata 6. Et bolighus ombygget til kirke i 1895, fortelles det på menighetens nettsted, uten at det sies hvor/hvordan gudstjenester ble avholdt før den tid. Denne gammelkirken stod så til 1924, da den ble solgt og flyttet. Da hadde den vært for liten i mange år.

Dagens metodistkirke er tegnet av Claus Hjelte og oppført i armert betong. Kirken ble tatt i bruk 14. juni 1925, og det var innvielsesfestligheter fra den 18. til 22. samme måned.

Altertavlen er fra 1929. Den ble malt av Oskar Hokstad og Ole Teien og viser Jesus i bønn i Getsemane. Forbildet er et bilde av den amerikanske maleren Heinrich Hofmann, og motivet er brukt i flere alterbilder i Norge og i andre land.

Det fortelles ellers fra historien til byens mosaiske trossamfunn at Trondheims metodister tok vare på toraruller og viktige bøker og dokumenter for jødene under krigen og hjalp dem i hemmelighet med møterom. Trondheims jødiske miljø var for øvrig blant de hardest rammede målt i drepte medlemmer, og synagogen ble okkupert og ramponert av tyskerne.

Det står mer om menighetens og kirkebyggenes historie på menighetens nettsted.

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden