Bugården kirke

Bugården kirke

Bakgrunn
Bugården menighet i Sandefjord ble utskilt fra Sandar i 1973 og hadde allerede før det fått avsatt tomt til kirkebygg. I 1975 ble det utlyst en arkitektkonkurranse som ble vunnet av Harald Hille. Bugården kirke ble innviet av biskopen den 14. desember 1980.

Kirkebygg
Vi har å gjøre med en arbeidskirke med 350 sitteplasser. Dette kan ifølge kirkeleksikonet utvides til 650 ved hjelp av tilstøtende menighetssal. Bygget har sammensatt form og inneholder rom for en lang rekke andre funksjoner. Det er et frittstående klokketårn (kampanile) ved siden av kirken.

Interiør og inventar
Kirkerommet, og særlig alterpartiet, ble oppgradert i 2020 etter planer av Helene Hov. Alterpartiet er mot et hjørne. Før endringen stod alteret (av japansk eik og formgitt av arkitekten) nede på kirkegulvet og med knefall foran. Også prekestolen og døpefonten var av eik.

Ved endringen ble det ble støpt et podium hevet et par trinn over resten av kirkegulvet. Det har også kommet til et nytt alter som ser ut til å være i samme materiale som podiet, men med en treplate på toppen. Istedenfor prekestolen ser det ut til at det brukes en lesepult. I menighetens endringsplaner er det også uttrykt ønske om ny døpefont i samme materiale som alterpartiet.

Det som kan regnes som altertavle — eller altersmykke, som menigheten selv kaller det — er fra 2003, laget av Georg Abelsnes. Det ser ut til å være laget av tre påmontert detaljer av andre materialer, deriblant det altseende øye. Smykket hang tidligere på veggen, men ser ut til å ha fått seg et gulvfeste. Ifølge kirkeleksikonet har kirken et krusifiks i tinn laget av Thorbjørn Danielsen av gamle orgelpiper. Det er ukjent for undertegnede hvor dette befinner seg, men det ble formodentlig brukt som altersmykke tidligere.

På veggen bak og til side for alteret er fem små glassmalerier laget av Hans Gerhard Sørensen. Kirken har ellers et 16 stemmers Gangfløt-orgel fra 1981, og det finnes også et flygel. De to klokkene er støpt av Olsen Nauen. Antependier og prekestolkleder er laget av Grethe Lein Lange.

Kirkegård
Det er ikke kirkegård på stedet. Sandefjords hovedgravplass er Orelund, øst for Sandar kirke.

Jubileum
Førtiårsjubileum skulle ha blitt feiret i 2020, men grunnet pandemien ble feiringen tonet ned.

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden