Vinne kirke

Bakgrunn
Vinne er ikke så langt fra Verdalsøra, som nå har bystatus og vel er områdets gravitasjonspunkt. Sognet har hatt kirke siden middelalderen, men inntil tidlig på 1800-tallet stod den på Halle, rundt 3 1/2 km fra dagens kirkested. Den var da anneks til Stiklestad. Kirken på Halle ble i 1813 rapportert å være i dårlig stand, og allerede året etter var man i gang med å oppføre ny kirke på Vinne. Innen denne stod klar — nærmere bestemt den 21. juni 1815 — ble gamlekirken truffet av lynet og brant ned. Dagens kirke ble vigslet den 29. juli 1817. Det ble imidlertid (etter innvilget dispensasjon) holdt gudstjeneste i kirken allerede tredje søndag i advent 1816.

Kirkebygg
Vinne kirke er en åttekantkirke som skal være inspirert av Klæbu kirke. Den kirken ble oppført i 1790, og far og sønn Lars Forsæth — som begge hadde stått for byggingen av kirken — skal ha laget en modell som har vært forbilde for andre åttekantkirker. Johannes Forberg fra Ytterøy fungerte som byggmester for Vinne-kirken sommeren 1815, og kirken kom raskt under tak. Det oppstod imidlertid misnøye med byggmesteren og mellom kirkeeierne, og byggmesteren fikk egentlig sparken i august 2016. Mens uenighetene raste, ser det ut til at byggmesteren og hans arbeidslag fortsatte, og kirken ble altså tatt i bruk i desember samme år — med innlånt kalk og disk til nattverden. Selv etter vigslingen gjenstod en god del arbeid med innredningen. Senere har det vært gjennomført en rekke endringer og restaureringer.

I motsetning til Klæbu-kirkens sentraltårn (takrytter) har kirken på Vinne tårn på en egen tårnfot med våpenhus, men i begynnelsen hadde den klokkehus midt på taket. Dette ble endret ved en ombygging i 1893 da kirken fikk dagens tårn og mer av et langkirkepreg. (Samme år ble kirken overdratt til kommunen.) Tårnet er omtrent i nordvest og alteret altså i motsatt himmelretning. Kirken har ifølge Kirkesøk 180 sitteplasser.

Interiør og inventar
Det er galleri innenfor inngangen og omkring alteret. Til å begynne med hadde kirken prekestolalter, men dette ble gjort om på i 1893. Det er nå plassert en stor kopi av Bertel Thorvaldsens populære kristusstatue (skåret i tre av Kristian Oxås) der prekestolen var, og dagens prekestol står nede på kirkegulvet til venstre for alterpartiet. Alterbildet er et nattverdsbilde malt av Erik P. Valne i 1844. Døpefonten skal være tegnet av John Tverdahl og fremstilt av Olaf Lund i 1959. Klokkene er støpt i 1818 (Mathias Skiøberg) og 1838 (Hans Oluf og Knut Andreas Sundt), og kirken har et Torkildsen-orgel fra 1987 (innviet 17. januar 1988).

Kirkegård og omgivelser
Kirken står i kirkegårdens nordre hjørne. Øst for kirken står et redskapshus fra 1962. Forbi kirkegården på norvestsiden går fylkesvei 6896, og på den andre siden av den er det parkeringsplass og ved siden av denne står et bårehus fra 1963.

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden