Hole kirke

Hole kirke

Hole kirke på Røysehalvøya er opprinnelig fra ca. 1200, men 24. mai 1943 slo lynet ned, og kirken (som så slik ut på midten av 1800-tallet) brant. Bare noen steinmurer stod tilbake, og disse danner nå den vestlige delen av kirken, som i ny skikkelse ble innviet 5. september 1954. Arkitekt var Finn Bryn, og det dreier seg om en langkirke i sandstein med rekatngulært skip, kor i øst og sakristi nord for koret. Norges kirker forteller bygningshistorien før brannen og beskriver dagens bygg. Det fortelles at hovedinngangen er i nord, og den istandsatte middelalderdelen er hektet på som et eget kapell i vest med en dør imellom.

Hole kirke
Før brannen. Bilde fra Kulturminnebilder.no.

Kirken har ifølge Kirkesøk 250 sitteplasser. Koret åpner seg mot skipet i sin fulle bredde, og korets gulv er et par trinn hevet over skipets gulv. Det er orgelgalleri i vest (mot gamledelen av kirken).

Hole kirke
Mot koret før brannen. Bilde fra Kulturminnebilder.no.

Altertavlen ble reddet ut ved brannen. Den ble omtalt som ganske ny i 1739, og Christie & Christie («Norges kirker») antar at den ble laget etter en utvidelse i 1736, men nevner ikke kunstnerens navn. Tavlen har to etasjer samt predella. Storfeltene har bilder av nattverden og korsfestelsen (med Maria, Maria og Johannes), omgitt av søyler og figurer. Øverst troner den oppstandne Kristus omgitt av solstråler. På predellaen er ordene for nattverdens innstiftelse.

Prekestolen er på alder med kirken. Den er laget av Kåre Sand og har utskjæringer av Hans Bekkedahl. Stolen har et karakteristisk bølge-/dråpemønster og øverst innskriften «Vær ordets gjører og ikke bare dets hører».

Døpefonten ble gitt av Anders Christensen Frøshaug i 1736 og ble altså reddet ut ved brannen, men himlingen gikk tapt. Fonten har en sylindrisk kum med akantus, bevingede englehoder og blomster.

Orgelet ble bygget av Carsten Lund i 2003 og avløste et Jørgensen-orgel fra 1954. Det finnes også et Steinway-flygel. De to klokkene er støpt av O. Olsen & Søn i 1952.

Kirkegården strekker seg hovedsakelig sørover fra kirken. På den står et gravkapell fra 1914 med et orgel som opprinnelig ble bygget av Anders Gomnæs i 1862 til Hønefoss kirke.

Prestegården ligger like nord for kirken.

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden