Kvalsund kirke

Bakgrunn
Kvalsund var egen kommune en periode før den i 2020 ble slått sammen med Hammerfest igjen. Kvalsund har tradisjonelt ligget til Hammerfest prestegjeld, men ifølge bygdeboken ble Kvalsund eget prestegjeld i 1972 med egen sogneprest. Kirkestedet er i det tidligere kommunesenteret.

Stedets første kirke (titulert som kapell) ble oppført i 1763. I 1896, etter at dagens kirke ble tatt i bruk, ble gamlekirken flyttet til Slotten i Måsøy, der den var i bruk som kirke til den ble brent av tyskerne i 1944.

Dagens kirke ble tegnet av Christian Thams og tømret i Orkdal før den ble tatt ned og flyttet til Kvalsund og innviet i 1892. Ifølge arkivverket ble det ved kgl.res. av 15.6.1934 gitt tillatelse til å bygge ny kirke i Kvalsund, og Riksantikvaren opererer også med årstallet 1935. Det som skjedde, er ifølge fellesrådet at kirken stod på ustabil grunn og ble gjenreist i 1936 på nåværende sted. Kirken er en av svært få bygninger i området som ikke ble brent av tyskerne i 1944.

Kirkebygg
Kvalsund kirke er en langkirke i tre med 190 sitteplasser. Orienteringen er fra nordøst til sørvest, med tårn i førstnevnte retning. Koret er polygonalt avsluttet og har sakristi på høyresiden (med pulttak mot nordvest).

Interiør og inventar
Kirkerommet har i likhet med ytterveggene stående panel, og strekkfisker på tvers av kirkerommet stabiliserer bygget. Det er orgelgalleri innenfor inngangen. Koråpningen har en slags modifisert spissbueform. Korgulvet er et lite trinn høyere enn skipets gulv. Prekestolen (på alder med kirken) står i koråpningens venstrekant og har oppgang fra koret. Døpefonten er åttekantet og kalkformet. Døpefontens fat er formodentlig det samme som under krigen ble sendt sørover av tyskerne sammen med andre gjenstander plyndret fra kirker.

Den nygotiske altertavlen har bilder av nattverden og korsfestelsen. Kirken har ifølge orgelregisteret et fem stemmers Jørgensen-orgel. Dette er av kirkeleksikonet datert til 1965. Ifølge samme kirkeleksikon finnes det tre klokker fra henholdsvis 1751 og 1897 samt en nyere.

Kirkegård og omgivelser
Kirken står helt nordøst på kirkegården, drøyt hundre meter sør for riksvei 94. Kirkegården er nokså langstrakt, og omtrent midt på den står et servicebygg.

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden