Langfjord kirke

Bakgrunn
Folk som bodde rundt Langfjorden i Alta kommune, oppfattet kirkeveien som lang på 1800-tallet, da de nærmeste kirkene var Talvik og Skorpa. Arbeid for kirke førte til at et kapell (som det først ble titulert som) ble oppført på Sopnes, på nordsiden av fjorden ikke mange kilometer fra fjordbunnen, og vigslet den20. august 1891. Ifølge Kirkesøk ble kirken tegnet av veiingeinør A. Tygen og byggmester D.G. Evjen.

Kirkebygg
Langfjord kirke er en langkirke i tre som ifølge fellesrådet har 250 sitteplasser (mens Kirkesøk nøyer seg med 180). Orienteringen er fra sør-sørvest til nord-nordøst. Det er tårn ved inngangen, og koret er rett avsluttet og har sakristi på østsiden. Skipet ble forlenget allerede i 1904, og kirken er en av få bygninger i området som ikke ble brent under krigen. Den var imidlertid medtatt etter okkupasjonsmaktens behandling, og noe av inventaret var forsvunnet. Foruten denne istandsettingen skal kirken ha blitt påbygget i 1965.

Interiør og inventar
Det er galleri innenfor inngangen. Koret åpner seg mot skipet i sin fulle bredde, og korgulvet er hevet et lite trinn over skipets gulv. Prekestolen (fra 1891) står i koråpningens høyrekant og har oppgang fra koret. Det finnes også en lesepult fra 2004.

Alterbildet (fra 1926) tituleres som «Åpnbarelsen på berget». Døpefonten er på alder med kirken. En kirkeklokke som var på alder med kirken, sprakk i 1948 og ble omstøpt av O. Olsen & Søn. Orgelet skal være bygget av Plenum Gem i 1993 og sies å ha to manualer. Det dreier seg formodentlig om et digitalorgel.

Kirkegård
Kirken er omgitt av kirkegården, som har relativt få gravminner. Det ser også ut til å være en gravlund (muligens nedlagt, men holdt i hevd) i Langfjordbotn.

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden