Neiden kapell

Bakgrunn
Området rundt Neiden var tidligere å regne som et slags fellesområde til norsk, svensk, finsk og russisk bruk, og ble først ved grensetraktaten av 1826 bekreftet som norsk territorium. Dermed kommer det neppe som en overraskelse at det finnes et ortodokst kapell fra 1500-tallet på stedet. Byggingen av Neiden kapell (som iblant kalles Neiden kirke) kan nok ses på som et middel til å hevde norsk suverenitet i området. I 1898 ble det søkt om oppførelse av kirkebygg, blant annet med begrunnelse i lang avstand (40 km) til Kirkenes kirke. Kapellet ble tegnet av Karl Norum og er svært likt enkelte av hans andre kirker, nemlig Veøy, Holm og Rødven. Det ble vigslet den 13. juli 1902.

Kirkebygg
Neiden kapell er en laftet langkirke i dragestil med (ifølge Kirkesøk) 155 sitteplasser. Orienteringen er fra nord-nordøst til sør-sørvest. Kapellet har takrytter nær førstnevnte ende. Deler av bygget er lavere og illuderer stavkirkenes svalganger, mens de egentlig har rom som er integrert med resten. Noe som tilsynelatende er tverffløyer, tilsvarer stavkirkenes svalportaler. Det er et ganske festlig bygg med mange detaljer å feste seg ved, for eksempel maskene som møter en når man går opp trappen mot inngangen.

Interiør og inventar
Klerestorievinduer over de lave sideskipene gir kirkerommet et visst basilikapreg. Det er orgelgalleri over våpenhuset i nord. Koret er smalere enn skipet, og er flankert av sakristier. Det åpner seg mot skipet i sin fulle bredde, men er litt avskjermet i høyden med en rundbue. Korguvet er hevet to trinn over skipets gulv. Rundbuer finner vi også mot sideskipene og bakerst i koret, der det er en omgang bak alteret (riktignok rett avsluttet, ikke apsidalt). I fondveggen over altertavlen er tre vinduer med glassmalerier i form av kors.

Altertavlen har et krusifiks. Kirkeleksikonet krediterer arkitekten for dette, og også prekestolen (i korets høyrekant, med oppgang fra koret) og døpefonten (åttekantet, kalkformet) er på alder med bygget. Klokken er støpt av O. Olsen & Søn i 1901, og ifølge orgelregisteret har kapellet et Vestlandske-orgel fra 1977.

Kirkegård og omgivelser

Kirkegården strekker seg sørvestover fra kapellet, som nås via en stikkvei vest for Mikkelsnesveien.

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden