Repvåg kirke

Det gamle fiskeværet Repvåg er i fastlandsdelen av Nordkapp kommune, knapt seks mil sør for Honningsvåg, som det var fergeforbindelse til en periode i 1970-årene. Kirkemessig sognet stedet til Kjelvik inntil 1882, da kirken der ble ødelagt av en orkan, og senere til Honningsvåg. Repvåg ble, som mye av Øst-Finnmark brent mot slutten av krigen, og først etter krigen fikk stedet kirke. Kapellet, som det opprinnelig var, ble tegnet av Trond Dancke, som var fylkesreguleringsarkitekt i forbindelse med gjenoppbyggingen av Finnmark. Det ble vigslet i 1967 og tituleres i dag som kirke.

Repvåg kirke er en liten langkirke med 50 sitteplasser. Kirken ser ut til å være sammensatt av to deler med forskjellig høyde og vinkel på taket — og forskjellig tekke. Orienteringen er fra vest-nordvest til øst-sørøst, og den rødmalte kirken har en liten takrytter på mønet ved inngangen. Det er inngang også på sørsiden av skipet.

Inne i kirkerommet er alterpartiet (koret, om man vil) i samme bygningsdel som skipet. Som altertavle fungerer et trekors på fondveggen. Kirkeleksikonet har ingen annen informasjon om prekestolen og døpefonten enn at de er av tre. Kirkerommet er møblert med trebenker. Et harmonium kan observeres til venstre for alterpartiet, og på den andre siden er et annet tangentintrument. Kirken sies å ha én klokke.

Det er kirkegård foran kirken, altså mot vest-nordvest.

Kilder og viderelesning:



Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden