Fitjar kirke

Fitjar kirke
Foto: Roger Grimelid, fra Riksantikvarens Kulturminnesøk

Bakgrunn
Fitjar kommune utgjør den nordvestre halvdelen av Stord samt en rekke småøyer. Fitjar (gnr. 65) var kongsgård under Harald Hårfagre og har muligens vært høvdingsete siden bronsealderen. Kanskje hadde stedet en trekirke før den steinkirken som ble revet for å gi plass til dagens kirke, ble oppført på 1100-tallet eller deromkring. Treverk fra en kiste som er funnet, er datert til tidsrommet 890–1025. Steinkirken er skildret i Norges kirker og av B.E. Bendixen.

Kirkebygg
Det synes ikke umiddelbart klart hvem som tegnet dagens Fitjar kirke. Bendixen sier: «Den nye kirke blev bygget i 1867 af Kaarhus fra Skaanevik og efter hans død af Wamberg.» Kan det tenkes at sistnevnte person er Ole Vangberg, som vi kjenner som byggmester for en rekke kirker i regionen? Uansett dreier det seg om en laftet langkirke med et vesttårn der tårnfoten er laftet, mens tårnet over dette er i bindingsverk. Koret er rett avsluttet, og et sakristitilbygg i forlengelsen er bredere enn koret. Interiøret ble endret ved Einar Vaardal-Lunde i 1957, i 1970 ble det anlagt bårerom under sørvestre del av skipet, og sakristiet i øst ble forlenget i 1985. Antall sitteplasser er ifølge Kirkesøk 425. Orienteringen er omtrent fra vest-nordvest til øst-sørøst.

Interiør og inventar
Det er orgelgalleri i vest. Koret åpner seg mot skipet i sin fulle bredde, og korgulvet er hevet tre trinn over skipets gulv. Prekestolen står i koråpningens høyrekant og har oppgang fra koret. I likhet med døpefonten er den åttekantet. Altertavlen er en portaltavle med par av joniske søyler. Tavlen har et stort korsfestelsesbilde og under dette et lavt nattverdsbilde. Bildene er ifølge Bendixen malt av «trønderen Holst». Av de to klokkene er én fra middelalderen og én fra 1854 (J.F. Becker, Bergen). Orgelet er bygget av J.H. Jørgensen i 1969.

Kirkegård og omgivelser
Kirken er omgitt av kirkegården, og sørvest for kirken står et servicebygg. På kirkegården er et krigsminnesmerke, og i parken vest for den er en minnebauta over Håkon den gode.

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden