Fjell kirke

Fjell kirke
Foto: Fra Wikimedia Commons

Bakgrunn
FjellSotra har hatt kirke siden middelalderen. En stavkirke ble revet før 1686, da en tømmerkirke er omtalt. Denne kirken fikk nytt skip i 1795, og i 1874 ble den avløst av dagens kirke. (Slik skildres historien av Riksantikvaren, men forfatteren av jubileumsboken fra 1999 mener at første kirke, som trolig var ombygget, stod til 1795, og at det da ble oppført en ny kirke som stod til 1874.)

Kirkebygg
Fjell kirke er tegnet av Conrad Fredrik von der Lippe. Byggmester var Ole Syslak fra Lindås, og kirken ble vigslet den 28. august 1874. Det er en langkirke i tre med 700 sitteplasser. Orienteringen er nesten fra nord til sør (nord-nordøst til sør-sørvest). Kirken har tårn i nord, og koret er rett avsluttet og flankert av sakristier. Vinkelrett på lengdeaksen går en tverrfløy med menighetshus vestover nær skipets sørende. Dette er tegnet av Torgeir Alvsaker og Einar Vaardal-Lunde, og stod klart i 1972.

Interiør og inventar
Kirken hadde opprinnelig åpen himling, men det ble gjort om på dette i 1940, da kirken fikk hvelvet himling. Dagens interiørfarger stammer for en stor del fra 1961. Det er orgelgalleri innenfor inngangen og gallerier langs det meste av skipets langvegger. Koret åpner seg mot skipet i sin fulle bredde, og korgulvet er hevet tre trinn over skipets gulv. Prekestolen står til høyre i koråpningen, som opprinnelig var tredelt. Den er i likhet med døpefonten på alder med kirken.

Korvinduene har glassmalerier fra da kirken var ny. Ifølge jubileumsboken antas det at disse er laget i England, men etter tegninger av tyske Dr. H. Oidtmann. Maleriene over og rundt korbuen er utført av Bjørn Tvedt og var ferdig til jul i 1962. Gamlekirken hadde fått ny altertavle så sent som i 1843 i form av et nattverdsbilde malt av O. Berenthardus som ble satt inn i et alterskap fra 1400-tall et. På skapets dører ser vi Olav den hellige og Sta. Sunniva. Skapet henger på vestre langvegg, ikke langt fra prekestolen.

Alterskap
Dette gamle alterskapet med nattverdsbilde fra 1843 henger på langveggen nær prekestolen. Bilde fra Wikimedia Commons.

De to kirkeklokkene ble støpt av Laxevaags Værk i 1874. Helt frem til 1996 hadde kirken et Olsen & Jørgensen-orgel fra 1907. Dagens orgel er bygget av Verschueren. En rekke andre inventargjenstander er skildret i litteraturen.

Kirkegård og omgivelser
Kirken står nordøst på kirkegården, som ser ut til å være full. Noe lenger sørvest, på den andre siden av Kolavatnet, er flere kirkegårdsstykker.

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden