Stødle kirke

Stødle kirke

Bakgrunn, bygningshistorie
Erling Skakke residerte i sin tid på Stødle, og det antas at han kan ha latt kirken oppføre omkring 1160, skjønt første omtale er fra 1329. Kirken begynte altså som huskapell og ble etterhvert sognekirke. Dette var en kristkirke, altså dedisert til Kristus; kirken er blant annet omtalt som Christ Hovedkirche. Middelalderdelen av kirken er av stein og nyere deler av tre, idet den opprinnelige kirkens skip og kor nå er kor og sakristi. På 1600-tallet fikk kirken så nytt tømret skip, men det kan synes som om den før det ble utvidet med stavverk som så forfalt. Etter kirkesalget i 1723 hadde kirken forskjellige private eiere før den havnet på kommunens hender i 1860. Ifølge Norges kirker er den fortsatt å anse som hovedkirke i Etne der den står ikke mange hundre meterne nordøst for Etne tettsted (Etnesjøen).

Stødle kirke er altså en langkirke med skip av tre og kor og sakristi av stein. Dagens tårn er fra 1879, og tilbyggene på sidene av tårnet fra 1960. Kirken har 220 sitteplasser, ifølge «Norges kirker», mens Kirkesøk (trolig basert på kirkeleksikonet) opererer med 245.

Stødle kirke

Interiør og inventar
Interiøret ble restaurert i 1957–58. Det er orgelgalleri innenfor inngangen, og det har tidligere vært galleri langs tømmerkirkens nordvegg. Tømmerkirken har malt dekor fra 1700-tallet på veggene, både figurer (Jesus og disiplene), draperier og akantusranker. I øst åpner koretseg mot skipet i sin fulle bredde, og det er ingen høydeforskjell i gulvnivå. Alteretstår litt foran den rundbuede gamle koråpningen, og også ved det opprinnelige korets østvegg er et alter. Østveggens vindu har et glassmaleri av Bernhard Greve som viser korsfestelsen.

På hovedalteret står et krusifiks skåret av Torvald Moseid, mens et tidligere krusifiks fra kirken nå er å finne i Frette kapell. På korets nordvegg henger en gammel altertavle med rekonstruerte deler. Prekestolen i renessansestil synes etter beskrivelsen i «Norges kirker» å være delvis rekonstruert, med tre gamle fag bevart. Døpefonten er åttekantet, og det skal finnes et lokk fra en eldre font. Kirken har to klokker fra middelalderen. Orgelet er bygget av Vestre orgelfabrikk i 1965 og avløste i sin tid et harmonium anskaffet i 1893.

Kirkegård og omgivelser
Kirken er omgitt av kirkegården og står sør for midten av den. Sør for koret er et gravminne fra middelalderen. Det er parkeringsplass sør for kirkegården.

Gravminne fra middelalderen
Gravminne fra middelalderen

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden