Ulvik kirke

Ulvik kirke
Bakgrunn, stavkirke
Dagens kirke i Ulvik er den tredje kjente. Den første var en stavkirke som stod på Hakastad nedre (gnr. 53), ved prestegårdstunet. Kirken hadde svaler rundt hele, og den hadde tårn. På slutten av 1600-tallet ble den beskrevet som gammel og forfallen, og i 1710 ble den revet. Fra stavkirken er bevart et par portalplanker fra 1200-tallet samt et alterfrontale på Bergens museum. En kopi av frontalet er å finne i dagens kirke.

Tømmerkirke 1711–1859
En laftet kirke avløste stavkirken i 1711. Den hadde tårn (i bindingsverk?) samt kor i øst. I «Norges kirker» antydes det at stavkirkens kor kan ha blitt gjenbrukt. I 1850-årene var det en strid mellom den private eieren og meingheten. Det fremgår av en rapport at koret og tårnet var så forfalne at de måtte rives. Det endte med at ny kirke ble oppført og kirkestedet flyttet. Blant bevarte interiørgjenstandre fra tømmerkriken er altertavlen.

Ulvik kirke

Dagens kirkebygg
Degens kirke er oppført etter typetegninger av Linstow. Byggmester var Christian O. Valand, og kirken ble vigslet den 5. mai 1859. Det er en laftet korskirke som ifølge Kirkesøk har 500 sitteplasser. Vesttårnet er i bindingsverk, og koret i østre korsarm er rett avsluttet og har sakristibygg oppført sekundært i to trinn i den østre forlengelsen.

Mot koret
Mot koret. Normann-bilde fra Nasjonalbibliotekets samling. Falt i det fri.

Interiør og inventar
Interiøret i dag er preget av endringer frem mot 1923 da den ble malt av Lars Osa og fikk korskille skåret av Lars Hæve. Det er gallerier i tre korsarmer og altså kor i østre. Korgulvet er hevet fire trinn over skipets gulv. På korveggen er det malt bilder av evangelistene samt Peter og Paulus.

Til å begynne med hadde kirken en svært enkel altertavle med et korsfestelsesbilde. Dagens altertavle er nygotisk. Hovedbildet viser nedtagelsen fra korset og er malt av Anders Askevold i 1876. Teksten under bildet lyder: «Han frembar Offer for Folkets Synder, een Gang for alle, der han offrede sig selv.» (Hebr. 7, 27) Dessuten er en altertavle fra tidlig 1600-tall tatt vare på og henger vest i skipet (på motsatt side av døren fra tavlen fra 1859). Den har bilder av nattverden og korsfestelsen.

Prekestolen er på alder med kirken og står til høyre i koråpningen. Den har oppgang fra koret. Døpefonten av kleberstein er fra middelalderen og altså overført fra tidligere kirker. Skaft og fot er uvanlig korte, og fonten har fått en nyere sokkel. Av de tre klokkene er én fra middelalderen, én fra 1932 og én fra 1996. De to sistnevnte er støpt av Olsen Nauen. Orgelet på nordgalleriet er bygget av Paul Ott i 1975.

Alterfrontale
Kopi av antemensale (alterfrontale) i kirken. Foto: Steinar Sneås Skauge, fra Wikimedia Commons.

«Norges kirker» gjør rede for en rekke andre inventargjenstander i kirken og på museer.

Kirkegård og omgivelser
Kirken er omgitt av kirkegården der den står nede ved havnen i Ulvik tettsted. I tillegg er det gravplass ved Rossvoll noen hundre meter oppi åsen. Det skal dessuten finnes bevarte gravminner ved Hakastad, der stavkirken stod.

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden