Valen kapell

Valen kapell

Bakgrunn
Det stod en stavkirke på Valen (gnr. 8/26) i middelalderen, skjønt eldste omtale er fra 1567. Den ble i 1707 avløst av en tømmerkirke, men i 1873 ble kirkestedet for Valestrand flyttet og ny kirke oppført på Ulveraker lenger sør. Tømmerkirken ble revet og materialene brukt til en skolestue i Ørevik. Bygda fikk ny skole i 1938 eller 1939, og i 1940 ble det kapellet som nå kalles Valen kapell, oppført på det gamle kirkestedet med materialene fra gamlekirken og skolen. Kapellet ble vigslet den 31. juli 1949.

Kirkebygg
Valen kapell er en langkirke, og den er altså laftet. Skipet og koret er begge rektangulære og har saltak, og skipet er som vanlig størst. Kapellet har ikke noe tårn. Det er inngang gjennom et lite bislag vest for skipet. Øst på skipets møne er en vindfløy fra da bygget hadde kirkestatus, med årstallet 1707.

Inventar
Altertavlen har det opprinnelige alterbildet fra Valestrand kirke. Det er malt av Didrik Muus, som også skar en ramme, men den er borte. Motivet er «Ecce homo», med Jesus fremstilt i halvfigur med hvitt lendeklede, rød kappe, tornekrone og glorie. Prekestolen er av eik, uten at opphav og alder fremgår av «Norges kirker». Et par barokkstoler ble solgt da Valestrand fikk ny kirke i 1873, og ble kjøpt tilbake i 1988. For øvrig er kapellet møblert med jærstoler av nyere dato. Klokken er støpt av O. Olsen & Søn, og kapellet har et harmonium fra Vestre orgelfabrikk.

Kirkegård
Kapellet står altså på den gamle Valestrand kirkegård, som har en lang historie. Blant dem som er begravet der, er komponisten Fartein Valen og hans foreldre. Ved Leirvågen, rundt en kilometer mot vest-nordvest, er en nedlagt kolerakirkegård som er udødeliggjort i Valens verk Kirkegården ved havet. Fartein Valens hjem, Valenheimen, er i Valevåg like ved.

Valen kapell

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden